Ongelma on ratkaistava

HeikkoinlenkkionC3A4C3A4nestC3A4jC3A4Rachman20141229.JPG

Gideon Rachman kirjottaa kolumnissaa äänestäjän olevan heikoimman lenkin. Palataan analyysiin, kun ensin annetaan hänen puhua:

Eurokriisiin on palannut. Kreikan ensi kuun vaalien todennäköisen voittaja äärivasemmistolainen puolue  Syriza, pelottaa poliitikkoja ja sijoittajia. Jälleen kerran käydään synkkää keskustelu liittyen useisiin mahdollisiin  kauheuksiin: Velan maksukyvyttömyyteen, pankki toimien vaikeuksiin, apupaketteihin, yhteiskunnallista levottomuuteen ja Kreikka mahdollista häätämiseen eurosta.

Mutta miten voidaan pahin välttää?
On kaksi tapaa.
Ensinnäkin Kreikan äänestäjät voivat pelästyä. SYRIZA:n etumatkaa ovat valtapuolueet viime päivinä kaventaneet ja lasku voi jatkuu vaalipäivä tammikuun 25 päivään mennessä lisää. Tämä voi suoda keskustalaisille puolueille muodostaa yhteisrintama järjestelmän vastaisiille puolueille. Tämä malli on tulossa melko yleiseksi Euroopassa.
Toiseksi, vaikka Syriza saisi vallan, on mahdollista, että puolueen kohtuullistaa vaatimuksiaan, kun näkee  velanmaksukyvyttömyyden kuiluun. Ei ole mitään muuta näkyvissä, kuin valtion tyhjänä ammottava kassa.

Saksalaiset, voivat myös sittenkin harkita kompromisseja, ennen kuin päästävät mahdollisen anarkian valloilleen kreikkalaisten euroalueen poistumisen seurauksena.

Sotkuinen kompromissi vaikuttaa olevan tulossa, kuten markkinat ovat veikkailleet. Se on sitä, mitä lähihistoriasta opimme, tulee tapahtumaan taas. Mutta euron tarina on vielä vaiheessa. Ja onnellinen loppu ei ole todellakaan taattu.

Äänestäjä on heikoin lenkki. Omalla tavallaan oikein, mutta periaatteessa väärin. Vain kansalisten luottamuksen varaan voidaan rakentaa pysyvälle kalliolle - muu on Raamatusta kuuluisaa hiekalle rakentamista.

Kreikka on tietenkin tapaus sinänsä ja on suuri vahinko kaikkien kannalta, että sille tuli alun alkaen liian suuri rooli. Edelleen on taas kerran muistutettava siitä, että koko ongelman suurin syyllinen ei ole äänestäjä, vaan äänestäjän pelko yhdistettynä rahan menettämisen kammoon. Saksa ei uskalla kertoa totuutta eli sitä, että alussa he suojelivat omia pankkejaan, ja että he tietävät, ettei Kreikka pysty suoriutumaan taakastaan. Eli jotain on tehtävä. Onko malli 100 vuoden koroton laina vai mikä se on, jää nähtäväksi.

Tietenkin on niin, että Suomen intressi on ollut toinen verrattuna Saksaan ja Suomella on ollut legitiimi oikeus vaatia parempaa kohtelu, kun meidän pankit eivät ole rahojaan ongelmamaille jakaneet eivät siten ole olleet syynä ongelmaan.
Mutta siitä tosiasiasta ei päästä mihinkään, että mahdollinen ongelman uusi viriäminen ja laajeneminen on meille vähintään yhtä paha kuin muille. Joten Suomen kannattaisi pyrkiä ratkaisuun eikä sen vaikeuttamiseen siitäkin huolimatta, että Timo Soini odottaa kuin kuuta nousevaa Kreikan romahdusta. Jos sen pelon vallassa toimimme, teemme todella suuren karhunpalveluksen isänmaalle ja suomalaisille.
Nyt toivon, että demarihaukat pysyvät pesissään. Ajatelkaapa vaikkapa tiukassa raossa olevan veljespuolue Pasokin kohtaloa!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!