Omahyväisyys on vaarallista

RacmanPopulistienC3A4lC3A4hdys20140526.JPG

  • Kun luki vaalien jälkeisen aamun eurooppalaisten sanomalehtien otsikoista ääriainesten esiinmarssista voi päätellä Euroopan ajautuneen poliittista hysteriaan. Mutta suurin vaara ei ole oikeastaan hysteria, vaan se on omahyväisyys. On erittäin todennäköistä, että Euroopan johtajien tavatessa tiistai-iltana, he yrittävät ohittaa Euroopan parlamentin vaalien tuloksen ja siirtyvät tavanomaiseen poliittiseen peliin. Se olisi suuri virhe – mahdollisesti fataalinen.

Gideon Rachman aloitta FT:n  kolumninsa yllä olevalla tavalla. Hän  epäillee arviota, että päätelmä populistien 25 prosentin ääniosuuden olevan liian heikon ja merkityksettömän.  Hän pitää protestia  selvänä ilmaisuna siitä, että EU on mennyt liian pitkälle kansallisvaltioiden kustannuksella.

  • Rachmanin mielestä pitäisi euroalueella vetää liiallista budjettikontrollia eli kansallisiin asioihin sotkeutumista ja päättä yhteisesti vain niistä, joissa se kannattavaa.
    Hän epäilee kuitenkin, että poliittiset johtajat sallivat itselle poliittisen pelin komission puheenjohtajanpaikasta ja instituutioiden valtasuhteista. Näin tehdessään he lähtevät polulle jonka tulokset näkyvät seuraavissa vaaleissa.

Totta kai populistisilla liikkeillä varsinaiset maalit ovat kotimaissaan pidettävät vaalit; EU vaalit olivat vain välikappale. Siitä huolimatta Rachmanin huolessa on aiheellisiakin elementtejä. Niitä pitää kuunnella ja arvioida. Mutta ei niihin pidä suin päin syöksyä. Linjan pitää olla perusteltu ja asioita on hoidettava paremmin – kaikkien.

Tässä on vaan se sellainen hankala kysymys, että ainoa järkevä tulos saadaan aikaan EPP:nja S&D:n yhteistyöllä. Se taas syö kansallisessa politiikassa sosialidemokraattien kannatusta, ellei EU ja erityisesti europolitiikkaan saada lisää kasvua ja työllisyyttä tukevia elementtejä eikä ripaus solidaarisuuttakin pahaa tekisi.

Suomen kannalta tilanne on hankala. Ensi vuoden kevään eduskuntavaalit ovat niin lähellä, että tuloksia ei taida ehtiä tulla - ei ainakaan Suomeen asti.

Rasismi ja populismi on vastenmielinen yhdistelmä. Mutta silti kannattaisi harkita millä tavalla vastenmielisyytensä ilmaisee varsinkin niiden ja sanoilla on painoa.

Seuraan itsekin politiikka täällä ruohonjuurien seassa. Täällä näkee, että PS:n edustajat eivät ole pekkaa pahempia. Täällä näkee myös, että demokratian kannalta ilmiöitä ei pidä vähätellä. Opiksi ottaminekaan ei ole kiellettyä ja omahyväisyyden synti on monia muita puutteita pahempi.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!