Ollila, jälkiviisaat, maailman köyhät, Salo ja Kairamo

En ole lukenut Jorma Ollilan Mahdoton menestys muistelmakirjaa. Eikä ollut sitä tehnyt Kalle Isokalliokaan , SYP:n entisen pääjohtajan Mika Tiivolan vävy, joka taisi ainakin osittain niillä ansioilla  päästä nuorena liian suuriin saappaisiin. Kuuluisa Peterin periaate toteutui, lopulta jokainen ajautuu tehtäviin, joihin kyvyt eivät riitä. Jälkiviisaissa oli 19.101.2013 sitten ilmassa jännitystä: Mitä yliviisas ja muita pilkkaava Kalle sanoo? Kirjassa oli  nimittäin esitetty, että silloin Kari Kairamon jälkeinen  pääjohtaja Simo Vuorilehto halusi päästä Isokalliosta eroon, ja kun SYP.n pääjohtaja oli vaihtunut,  avautui siihen tilaisuus.
Simo Vuorilehto  itsekin oli valmis - välttämättömyys muuttuu hyveeksi  - ajatuksella jättämään paikkansa. Niin Jorma Ollila sitten nousi ja pelasti katastrofaalisessa tilassa olleen Nokian. Kuninkaan tekijöitä ovat Casimir Ehrnroothista Ahti Hirvosen kautta tietenkin Björn Wahlroosiin ja monet muutkin. Ja Nalle tietenkin vahvimmin on itsensä maininnut keksijäksi. Samantekevää kuka, päätös oli fiksu ja valinta loistava.

Kalle Isokallion puhe Jälkiviisaissa pyöri kuin paukku molskihousuissa, ja jotenkin tuli mieleen ajat, jolloin jäimme kiinni omenavarkaista; harmitti, nolotti ja olisi toivonut maan nielevän. Oli kirjasta ainakin ihan pikkuriikkinen ilo, kun nähtiin vaisu Isokallio.

Kansanedustajan ollessani luultavasti 1993  sain ensimmäisiä kerran kuulla Jorma Ollilan puhuvan. Hän ei ollut vakuuttava esiintyjä, mutta ei myöskään luotaantyöntävä henkilönä,  mieluummin mieleen tuli kouluopetus ”vaatimattomuus on nuorison kaunistus”.
Erityisesti muistan, että epäilyä herättivät matkapuhelinten maailmanmarkkinoita tehdyt arviot; ne miljoonat. sadat miljoonat tuntuivat utopistisilta  ja olivat todellisuus pahasti alakantissa. Eli näkemystä oli nuorilla ja rohkeilla unelmatiimin jäsenillä.
Muistan myös Ollilan Nokiasta lähtöhaastattelun, jossa hän muistutti, että on Nokia tehnyt jotain globaaliakin hyvää omien ansioiden kasvattamisen ja Suomen talouden tukemisen lisäksi: Matkapuhelimet ovat tehneet maailmanlaajuisen kommunikaation mahdolliseksi. Se mikä ilman kännyköitä olisi vaatinut ylivoimaisia resursseja, on nyt parantanut mahdollisuuksia selviytyä sielläkin missä tulevaisuuden näkymät ovat olleet synkät, tarkoitan kehitysmaita.

Nokia ehkä teki halpapuhelinvalinnoilla itselleen haittaa, mutta maailmalla hyötyä. Ja muistettakoon tässäkin yhteydessä, että tietenkin Ollila &CO:t, mutta: Suomen valtion yhteistyö Teleste, Posti –Tele jne. ovat olleet Nokiaa aikoinaan tukemassa.
Paradoksaalisesti voisi sanoa, myös Salon seudun Halikon Valleyn osaaminen saloroineen ja jopa Nordellitkin liikevaihtoverovilppeinennekin ovat tämän ihmeen taustalla.

Kirja-arvostelut veivät omat muistoni Kari Kairamoon, tuohon aikansa 1980-luvun maailman valloittajaan ja kaikkein asioiden kaikkialla  huseeraavan erikoistapaukseen. Siitä on pikkujuttu kirjoituksia palstalla.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!