Olen perustuslaillinen...

Perustuslaillisenriemumarssi20170630.JPG

On aikoihin eletty; meistä on tullut perustuslaillisia! Sosialidemokratian huutavan ääni korvessa on perustuslakivaliokunnan jäsen Ilkka Kantola, joka ainoana SDP:n puolesta pääsee lausumaan sote-kysymyksestä HS:ssa:

Sdp:n kansanedustajan Ilkka Kantolan mukaan perustuslakivaliokunta onnistui työssään monien paineiden keskellä.
”Sote-uudistus oli ristiriidassa perustuslain kanssa, koska se olisi heikentänyt sote-palveluiden yhdenvertaista saatavuutta”, perustuslakivaliokuntaan kuuluva Kantola toteaa.
Hänen mukaansa valiokunnan työ osoitti, että perustuslaki pystyy tekemään suomalaisen yhteiskunnan kannalta tärkeää työtään.

Muut oppositiopuolueet ruttaavat hankeen ja perustuslakivaliokuntakin puhui suoria sanoja aikataulusta, niin mistään ei löydy kirkasta SDP:n ääntä, joka sanoisi, että näin ei mennä, vaan lait on valmisteltava kunnolla ja vaaleja käydään vasta sen jälkeen, kun kaikki on selvää ja vaalilait ovat olleet yli puoli vuotta ennen vaaleja valmiina.

Helpointa olisi aloittaa harjoittelu nykyisen maakunnan ja sairaanhoitopiirien ja kuntien yhteisharjoituksena ja unohtaa kerta rysäys ja ikuinen kitinä.

Suorituskykyymme on ala-arvoinen. Jos eduskuntaryhmä ei parempaan kykene tilanteessa, jossa hallitus on sotkenut kaiken ja vielä vaarantaa kansalaisten hengen ja terveyden puhumattakaan poliittisesta moraalista, pitää politikan tekeminen siirtää selkeästi takaisin puolueelle. Ja ellei se auta, niin sitten on uusittava puolueen johto.

Ps. Perustuslaillisen riemumarssia:

Nyt laki on vanha voimassa, laki Aatamin aikuinen. Rahavallan pillit on soimassa, olen peruslaillinen,

kuvattiin osuvalla pilakuvalla.
Nyt hallitus jyrää, kyykyttää ja vähät välittää pienestä ihmisestä, eikä löydy lalulajaa:

Yksi on laulu. ylitse muiden: ihmisen, aattehen, hengen ankara laulu.

Ps 2. Ilkka Kantola syventää perustuslakikeskustelun arvopohdintaa vikkovietissään:

Perustuslakia on myös syytetty painolastiksi, joka estää yhteiskunnan kehittämistä. Painolasti onkin oikea sana, mutta ei tuossa merkityksessä. Sanoin tiedotustilaisuudessa, että perustuslaki on painolasti siinä merkityksessä kuin laivassa oleva painolasti tuo tarvittavaa vakautta laivan purjehdukseen. Vanhoissa purjelaivoissa laivan pohjalle lapioitiin muutama tonni paarlastimaata, jonka mukana Suomeenkin tuli useita vieraslajisia kasvustoja. Purjeveneessä painolasti sijoittuu tavallisimmin lyijynä syvälle ulottuvan kölin alapäässä.

Kun yhteiskunta joutuu erilaisten poliittisten suhdanteiden ja intohimojen sekä kovin innovatiivisten ja radikaalien uudistusajatusten myrskyihin, silloin tarvitaan perustuslakia painolastina pitämään yhteiskuntalaivan kurssi vakaana. Ja kaikki tämä siksi, että matkustajien eli kansalaisten perusoikeuksia riittävään ja yhdenvertaisiin palveluihin ei vaarannettaisi.
 
Vaatiessaan isoja muutoksia hallituksen sote-esitykseen perustuslaki ja –valiokunta tekivät niille kuuluvaa työtään. Eilinen lausunto oli kaikenkaikkiaan perustuslain juhlamarssia suomalaisen yhteiskuntamallin kunniaksi.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!