Oikeus ja kohtuus

  • Ikävän sävyn keskusteluun toi viime viikolla opposition julkaisema vetoomus kuntapäättäjille. Vetoomuksesta saattoi saada käsityksen, että oppositiopuolueet kannustaisivat kuntapäättäjiä olemaan noudattamatta voimaan tulevaa lakia. Jonkinlainen kehotus kansalaistottelemattomuuteen siihen näytti sisältyvän. Tosin etenkin keskusta torjui toistuvasti tämän kaltaisen tulkinnan. Jossain määrin merkillistä joka tapauksessa on, että kansanedustuslaitoksen ydin äityy ottamaan roolia, jossa annettaisiin piut paut eduskunnan säätämälle laille.

  • Keskiviikon keskustelussa ei ollut yllätys se että opposition puolelta kiiteltiin puhemies Heinäluoman fundeerausta siitä, että kunta- ja sote-uudistuksia tulisi vielä valmistella parlamentaarisesti. Ministeri Virkkunen muistutteli puheessaan, että kuntalain uudistamisessa mukana on parlamentaarinen seurantaryhmä. Luulen, että jos kuntarakennelain ja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain uudistus halutaan saada perille tämän vaalikauden aikana, ei enää ole tosiasiassa aikaa käynnistää aivan uuta valmistelua. Mitä tapahtuu seuraavalla vaalikaudella, onkin siten toinen asia. Ehkä sitäkin pitäisi jo nyt vakavasti valmistella, vaikka eduskuntavaaleihin on vielä aikaa. Ilkka Kantolan viikkoviesti

Uskollista uskollisin Ilkka, vaikka hänellä ei ole joukkopuolueen perinnettä ryhmäpäätöksiin rasitteenakaan, jaksaa puolustaa hallitusta, jonka ulkopuolelle hänet jätettiin kylmästi taktikoiden.

Vanhempi Pappi ja oikeusfilosofi puhuu toisesta näkökulmasta. Ja vaikka se tähän ei nyt ihan sellaisenaan sovi niin  lainaan kuitenkin:


  • Olaus Petrin tuomarinohjeet kuuluvat pitkään tuomareille annettavien ohjeiden perinteeseen, jonka edustajia löytyy jo Vanhasta testamentista ja Muinaisen Egyptin teksteistä. Ohjeet ovat Raamattun, roomalaiseen ja kanoniseen oikeustraditioon sekä germaanis-pohjoismaisiin perinnäis-tapoihin liittyviä, ja monet niissä esitetyt periaatteet ovat voimassa nykyisessäkin lainsäädännössä. Erityisesti mukana olevat jo kirjoittamishetkellä vanhat sananlaskut ovat muodostuneet suomalaisen kansanperinteen osaksi: "Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan."
  • Tuomarinohjeita ei ole koskaan sellaisenaan vahvistettu lakiteksteiksi, mutta vanhan tavan mukaisesti nämä tuomarinohjeet painetaan nykyäänkin Ruotsissa ja Suomessa lakikirjojen alkusivuille. Wikipedia
En tietenkään kannata lakien rikkomista eikä ole mitään syytä estää selvitysten tekemistä. Mutta vielä vähemmän on syytä kenenkään hyväksyä huononnuksia tai vääryyksiä, jotka näyttävät olevan seuraamuksena hallituksen jääräpäisestä ja perusteettomasta linjasta.

Ps. Toista äärimmäisyyttä edusti Kalle Isokallio, Tiivolan vävynä Nokian johtoon valittu ja sieltä onneksi pois potkittu, öykkäröidessään aamutelkkarissa, jopa niin, että kaveritkin häpesivät. Mautonta ja epäkunnioittavaa käytöstä on vaikea sietää.
Jälkiviisaat on Ylen ohjelma kuten sekin, että Ylen oikeustoimittaja ilmiselvästi halveksi Hovi-oikeuden Kanerva päätöstä ja aktivisti yllytti valittamaan ihan kuten haastatteluihin haalitut päivystävät dosentitkin

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!