Nyt tarvitaan valtiomiehiä

PahinvirheonhajottaaWolf20150127.JPG

Keskustelu käy ja etenee ikävä kyllä tuttuja latuja. Kotimaan poliittisest asetelmat määräävät tahdin. Pillipiiparin perässä juostaan.
Oikeassa olemisen tyhmyys on suuri synti.
Tarkoitan, että ne jotka sanovat, että euron muodostaminen ja siihen mukaan meneminen on ollut virhe, haluavat, että nyt pitää kansalaisten kärsiä oman kilven kirkastamiseksi.  Kaksi  euroalueeseen kriittisesti suhtautunutta huippuasiantuntijaa näyttävät, että järjen käyttö on mahdollista:
Pääekonomisti Martin Wolf,FT kirjoittaa viisaudesta viisaasti ja Paul Krugman kolumnoi selkeästi


Toiseksi pahin virhe oli muodostaa euroalue ja pahin virhe olisi hajottaa se.
Joskus oikea tapa toimia on viisas teko. Tämä koskee nyt Kreikkaa. Velan vähentäminen hyödyttäisi Kreikkaa ja muuta euroaluetta. Se aiheuttaisi ongelmia. Mutta ne olisivat pienempiä kuin Kreikan heittäminen susille. Valitettavasti tällaiseen yhteisymmärrykseen pääseminen voi olla mahdotonta siksi, ollaan väärässä uskossa ja luullaan euroalueen kriisi on ohi.

Oikea ratkaisu on tosiasioiden tunnustaminen ja velkahelpotusten hyväksyminen ehdolla, että uudistukset Kreikassa toteutetaan. Poliitikot torjuvat sen, valtiomiehet tarttuvat siihen. Kohta tiedämme kumpaan kahdesta ryhmästä päättäjät kuuluvat. Martin Wolf FT 27.1.2015

Oheisessa talukossa voi nähdä, ette FT:n lukijoiden mielipidetiedusteluun osallistuneiden olevan hyvin ymmärtäväisiä (yli 60 %)  Kreikan helpotuksia kohtaan 


Talousnobelisti Paul Krugman on aiemminkin arvostellut Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan keskuspankin ja Euroopan komission muodostaman troikan tekemisiä Kreikan velkakriisissä. Uusimmassa kolumnissaan hän lataa jälleen täyslaidallisen "eliitin harhakuvitelmiksi" nimeämäänsä kuriohjelmaa kohtaan. Se on Krugmanin mielestä mennyt alusta asti pieleen.
Krugman kirjoittaa, miten Kreikka on ajettu aina vain surkeampaan asemaan jatkuvilla vaateilla noudattaa ohjelmaa. Syyllisinä hän pitää komission ja EKP:n "kovapäisiä virkamiehiä", joiden taloustietämys on ollut enemmän kuvittelua kuin osaamista.
Uudelle pääministerille Alexis Tsiprasille Krugman toivoo nyt työrauhaa yrittää nostaa Kreikka jaloilleen.– Muun Euroopan tulisi antaa hänelle mahdollisuus lopettaa maansa painajainen, päättää Krugman kolumninsa. Yle27.1.2015

Alexix Tsiprasin esitykset ovat paljon realistisempia kuin niiden, jotka uskovat moraalin lisääntyvän hakkaamalla, on Krugmanin viisaus.
HS:ssä  28.1.2015 Antti Rinne varovasti uskaltaa ymmärtää kreikkalaisten esityksiä Euroopan investointipankin käyttämiseksi investointien rahoittamiseen.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!