Nuoralla tanssiva uhkapeluri

David Cameron harrastaa nuoralla kävelyä ja yleisesti pidetään hänen olevan enemmän poliittinen taktikko kuin valtiomies. Hän pyrkii seuraavalle kaudelle. Olen aikaisemmin ollut sitä mieltä, että Cameron matkii Timo Soinia. Nyt kävi päinvastoin. Soinikin ilmoitti pääministeriksi pääsemisensä jälkeen kannattavansa EU-kansanäänestystä.

Mutta on kysymys vain harmittomasta taktikoinnista?

Suomessa oli aikoinaan tapana pelata ulkopoliittisella kortilla. 1930-luvulla  Neuvostoliiton pelolla oikeisto syrji vasemmistolaisia, kun taas sodan jälkeen se sai osakseen ulostyöntöä Neuvostoliiton ystävyyden vastaisena. menetelmähän on vieläkin tätä vanhempaa. Kuninkaat ovat käyneet sotia sisäpoliittisten ongelmien peittämisessä. Mitään hyvää ei näistä historian opetuksista voi sanoa.

Kansallistunteen vääristyneet muodot ovat saaneet viime kädessä aikaan tuhoisia sotia. Britanniakin on jopa ilman omaa  varsinaista syytään tästä ilmiöstä kärsinyt. Elysee-sopimuksen 50-vuotisjuhlia varjostaa kansallistunteen nouseminen sekä Ranskassa että Saksassa. Tätä pelottavaa kehitystä on vahvistamassa konservatiivijohtaja, joka julkeasti haluaa käyttää EU:ta omiin tarkoituksiinsa muista piittaamatta. Tämä herättää vastareaktion – ja totta kai siinnä on helposti mukaan kansallismielistä vihaa

Arthur Neville Chamberlain jouti ennen sotaa Hitlerin kiristyspolitiikan uhrina kokemaan suurta häpeää. Nyt Cameron voisi miettiä asetelmaa tältäkin kannalta. Kiristyksenmakuahan tässä on. Onneksi briteiltä voima puuttuu ja onneksi siellä on demokratia.

Operaatio on uhkapeliä, jota maailma ei tarvitse.

Ps. Martin Wolf arvioi, että Cameron valmisteli Britanniaa ulos EU:sta. Hän sanoi ei olevansa ylättynyt,  jos  hetken pässtä saamme kuulla jonkun Manner-Euroopan johtajan sanovan, että  ovi on auki ja olkaa hyvä ja sulkekaa se ulos mentyänne.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!