Nämä ovat kovia aikoja

Innovaatiot2Ckasvujatulot20160803.jpg


Juuri nyt eletään  pienen uudelleen nousun toivossa. Globaalikasvu ei olekaan notkahtanut, kuten alkuvuonna pelättiin ja jopa Suomeen kantautuu uutisia paremmasta. Näin kaikki toivomme ja uskommekin.Kunhan päästäisiin luottamukseen ja yhteistyöhön sekä aktiivisempaan toimintaan talouden elvytyksessä ainaisten leikkausten sijasta.

Pankkiuutisetkaan eivät ole huonoja (kts alla olevaa juttua). Pohjoismaissa pärjätään hienosti ja OP ryhmä yltää parhaaseen kvartaalitulokseen 2016/2.

Esteitä ei investointien käynnistymiselle ole, paitsi että valtio ei halua eivät yksityiset uskalla. Valtion syynä on oikeistopolitiikka ja yksityisellä puolella innovaatioköyhyys, johon taitaa selitys - ainakin osittain löytyä myös julkisenpuolen säästövimmasta.

Aiheesta FT:ssä heinäkuun puolella kirjoitti kirja-arvostelun yhteydessä Martin Wolf. Kysymys on pitkistä trendeistä, eikä hyvältä näytä.
(Lukekaa kirjoituksia palstalta Martin Wolfin lääkkeistä.)

 "Jotkut keksinnöt ovat tärkeämpiä kuin toiset." Tämä on Northwestern yliopiston Robert Gordonin  tärkein huomio hänen mestariteoksessa, Yhdysvaltojen kasvun nousu ja lasku.

Tämä kirja tarjoaa syvä analyysi Yhdysvaltojen talouselämästä muutoksesta – kasvusta - vuosina 1870- ja 1970 välillä ja sen myöhemmästä hidastumisesta. Kasvu ei ole ollut väistämätöntä eikä tasaisesti. Elämme kasvun pettymyksen aikakautta, sillä tekniset läpimurrot ovat suhteellisen vähäisiä.

Tuottavuuden kasvun selitys löytyy innovaatioista.  Prof Gordon selittää, että erilaisia innovaatioita, joka kehitettiin vuoden 1870 jälkeen ja otettiin käyttöön 1920-1970 aikana. Tämän kausi näki energiavallankumouksen: öljy hyväksikäyttö, sähkö-ja polttomoottorin kehittäminen, kemianteollisuus syntyi ja puhtaan veden ja jäteveden verkostot rakennettiin.

Nämä johtivat puolestaan koneellistumiseen: sähkövalon, puhelin, radio, Jääkaappi, pesukone, autojen ja lentokoneiden kehitykseen. Ne johtivat muutosta elämän tavassa; kaupungistuminen kiihtyi ja kodit kytkettiin verkostoihin.  Nämä sitten aikaansaivat koulutuksen vallankumouksen, talous vaati lukutaitoa ja kurinalainen työntekijöitä. Vuoden 1970 jälkeen olemme nähneet suhteellisen pieniä muutoksia korkean tulotason maissa. Tuottavuuden piikki vuosina 1994 – 2004 heijastaa Internetin vaikutusta, joka tuli, ja pian sen jälkeen hävisi.

Kestettävä näkymä vakaasta ja nopeasta elintaso noususta on hurskas toive. Taipumus toivoa, että ”jotkut "rakenneuudistukset” korjaavat tämän, on uskon asia. Olennaista on edistää keksintöjen ja innovaatioiden syntyä niin paljon kuin voimme. Mutta olettamus, että olisi helppoa palata kauan kadoksissa aikakauden dynamiikkaan, tuntuu mahdottomalta. Kun vielä samaan aikaan tulojen jakautumisen vääristymä on noussut kasvavaksi haasteeksi. Nämä ovat kovia aikoja. Martin Wolf.12.7.2016.

Oheiset taulukot olivat Wolfin kirjoitusta selittämässä.
Viime aikojen kehutuilla finanssipuolen allokaatiolla ei edisty muut kuin omistajien ja johtajien tulot!

Kiinnittäisin huomiota myös tuottavuuden työtuntien ja palkkojen kehitykseen huomiota. Kun henkilökohtaiset työtunnit vähenivät kasvoivathenkilökohtainen ja tuntikohtainen tuotanto!

On tarinaa työtuontien lisäämisen vaikutus hyvinvointiin eli kasvuun ja työllisyyteen.
Mutta eihän historia mitään opeta!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!