Näinhän se menee

PuoluekannatusYle20161103.JPG

Puheenjohtajatentin jälkeen tällä palstalla arveltiin Sipilän laskevan ja Rinteen nousevan. Yksi väittely ei ratkaise, sen sijaan ylimieliset ylisanat vievät uskottavuuden.


Gallunp-tulos helpottaa SDP:n puoluejohdon päätöstä jatkopyrkimyksistä. Pöhinä voi tietenkin innostaa myös kilpailijoita. Tulevat viikot tuskin tuovat suuria yllätyksiä.

Gallup-tulosta kommentoidaan ja tapana on soittaa nk. asiantuntijoille –”päivystäville dosenteille”;Turun Yliopiston Erkka Railo, politiikan eritystutkija, joutuu tai haluaa aina antaa lausumia, vaikka hänellä ei ole mitään tutkittua tietoa käytössään. Hän päätteli, että ”Yksi yksittäinen päätös on nostanut Kokoomuksen kannatusta”. Reijo Paananen oli samaa mieltä. Kun taas Kokoomuksen varapuheenjohtaja painotti uutta puoluejohtoa. Keskustan puoluesihteeri oli ymmällä. Tällainen aamu.

Ylen Riikka Uosukainen pilasi meidän demarien riemua kertomalla epämiellyttävän totuuden.

Opposition kärkipuolue SDP tuntuu hyötyneen hallituksen ajamista uudistuksista. Kilpailukykysopimuksen melskeissä demarit nostivat kannatustaan ja pienen notkahduksen jälkeen nousu on jatkunut. Asemastaan epävarmaa puheenjohtaja Antti Rinnettä lukemat ilahduttavat, mutta puolueen kannatuskasvun takana piilee ongelma.

SDP:n kannattajaprofiili kertoo, että puolueen suurin kannatuskasvu ja tukijoiden enemmistö (yli 70 prosenttia) tulee yli 50-vuotiaista. Kannattajien ikärakenteen ero muihin puolueisiin on hätkähdyttävä. Nuoremman ikäluokan (18–24-vuotiaat 2 prosenttia ja 25–34-vuotiaat 8,8 prosenttia) osuus SDP:n kannattajista on tuoreessa kannatusmittauksessa edelleen vähentynyt. Kannatuspohja voi olla nykyhallituksen uudistuksia vastustavalle oppositiopuolueelle luonteva, mutta pääministeripuolueeksi pyrkivälle se tietää vaikeuksia.

Kannatusmittauksista käy myös ilmi, että koulutusleikkauksien vastustus ei ole houkutellut nuoria demareiden taakse vaan näkyy vihreillä nuorimman ikäluokan kannatusnousuna.

Onhan se niin, että olemme totisia torvensoittajia, joihin sopii ikävä kyllä slogaani: Kärsi kansamme. Nyt tosin luulen, että kansalaiset seuratessaan maailman ja omaakin ympäristöämme, niin Jyrki kataisen ajan fantastiset hauskat, ovat huono vitsi.
Siksi luulen, että asioista puhuen ja linjasta kiinni pitäen, kunhan se kirkastetaan, on oikeaa toimintamalli vakiintuneelle puolueelle.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!