Nesteen tarinan pelottava käänne

Nesteenmenestysvuosi2016.jpg

Hallituksen lisätalousarvioesitys pitää sisällään valtion omistusosuuden laskemisen Neste Oyj:ssä (sekä Vapo Oy:ssä). Kun SOS esitys menee läpi, valtio menettää enemmistöomistuksen Nesteessä. Valtioneuvosto siirtää myytävät osakkeet (16,7 % yhtiön osakkeista) Valtion kehitysyhtiö Vakeen, jonka käyttöön jäisivät myös myyntituotot.

Nesteen tuotannon työntekijät ovat järjestäytyneet TEAM-liittoon. Henkilöstö on huolissaan valtion omistusosuuden vähentämissuunnitelmista ja sen vaikutuksista työpaikkoihin ja Nesteen tulevaisuuteen. Työntekijät kiinnittävät huomiota seuraaviin avoimena olevia kysymyksiin:

-  Neste on yksi teollisuutemme ja energiasektorin ankkuriyrityksistä. Neste on synnyttänyt suoranisesti 5000 työpaikkaa, panostaa tutkimukseen ja kehitykseen, työntekijöiden osaamiseen ja investoinu Suomeen. Menestyksen takaajana on ollut vakaa valtio-omistaja. Miksi tämä kehityskulku halutaan vaarantaa? Mitä tämä kertoo hallituksen elinkeinopoliittisesta linjasta?

-  Huoltovarmuus on yksi strateginen syy sille, että Neste on ylipäätään olemassa. Onko järkevää heikentää valtion määräysvaltaa tällaisessa strategisessa yhtiössä samalla, kun turvallisuustilanne Suomen lähiympäristössä on heikentynyt?

-  Se osakepotti, josta nyt oltaisiin luopumassa, on tuottanut 10 vuoden aikana keskimäärin 30 miljoonaa osinkotuloja joka vuosi valtion budjettiin. Sen sijaan osakkeiden myyntituotot menevät budjetin ohi, Vakeen. Vakelle ei ole vielä valittu toimitusjohtajaa, hallitusta eikä hallitusneuvostoa. Sen toiminnan läpinäkyvyys on muutenkin heikko. Eikö olisi aika uskaliasta antaa Vakelle myytäväksi ja käytettäväksi jopa 1,5 miljardin arvosta Nesteen osakkeita?

-  Jos osakkeita myydään, miten varmistetaan se, että ne pysyvät kotimaisessa omistuksessa? Ulkomaiset kilpailijat olisivat varmaan kiinnostuneita Nesteen patenteista ja innovaatioista.

Me naantalilaiset tiedämme,

että valtio on ollut meidän kannalta viimeinen tuki ja turva niin monina kertoina, kun jalostamon kohtalo on ollut valinkauhassa. Jopa arveluttava nykyhallitus on kansainvälisiä sijoittajia monin verroin parempi ymmärtämään kansallisia ja alueellisia näkökulmia teollisuuspolitiikassa.

Naantalissa toivotaan, että eduskunta vielä käyttäisi sille olevaa valtaa ja säilyttäisi Nesteen valtion enemmistöomistuksessa. Nestehän voi toimia kehitysyhtiönä ja luoda osaamiseen perustuvia uusia työpaikkoja Suomeen.

Kuva kertoo, että edellytykset  JATKAA NYKYPOHJALTA toimintaa ovat HYVÄT JA VEROJAKIN on taas ruvettu maksamaan.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!