Neste on taas Neste, mutta

Nesteenkurssi20150206.JPG

Jos nyt oikein osasin Nesteen 6.2.2015 annettua tiedotetta tulkita, niin hyvin menevän yhtiön veromaksu oli vain 43 prosenttia vuoden takaisesta.   

Nesteen viime vuoden 2014 tuloksen perusteella verolakien mukainen liikevoitto oli 60 M€, kun se vuonna 2013 se oli 524 M€. Julkisuudessa Nesteen kehutaan tekevän hyvää tulosta ja vertailukelpoisen tuloksen olleen lähellä viime vuoden tasoa. Jalostamomarginaali ovat korkealla ja uudentuotteet tuottavat hyvin. Osakkeet omistajat ovat tyytyväisiä voimakkaasta kurssinnoususta katso oheista graaffia: viime vuoden aikana nousu on 50 prosentin ja kahden vuoden aikaan 100 prosentin luokaa. 

Nesteen viime vuoden liikevaihto oli 15 011 M€. Verotettavan tuloksen liikevaihtoprosentti oli 0,4 promillea. Veroa Neste oman ilmoituksensa mukaan maksoi 23,4 prosenttia siis n. 14 M€, (viime vuonna Neste maksoi vain 6.6 prosenttia eli veroa kertyi 32,5 M€ Huom. todelliset veroprosentit ja yhteisöveroprosentti). 

Suoraviivaisesti tästä laskien kuntien osuudeksi tulisi 4 M€ ja siitä taas Naantalin osuus olis noin. 0,5 M€ .  Vero ei kunnan kassassa näy näin suoraviivaisesti välittömästi, mutta tämä tulee kuitenkin olemaan viitteellinen kehityssuunta.

Jos eläisimme aikaa Nesteen perustamisesta aina 1990-luvulla silloin voimassa olleiden verolakien aikaa olisi Nestettä harkintaverotettu liikevaihdon perusteella ottamatta huomioon liiketulosta. Viimeiset harkintaveroprosentit olivat muistaakseni n. 2,8 prosenttia.
Eli kunnallisvero oli määräytynyt seuraavasti: Liikevaihdosta 2,8 prosenttia tekisi 420 M€ ja siitä kunta olisi saanut veroa veroäyrin eli nykyisin prosentin 18,5 mukaisesti eli Neste oli joutunut maksamaan 77 M€ euroa josta Naantalin osuus olisi ollut  ainakin 10 mijoonaa euroa.

Naantalin kaikilta yhteisövero velvollisilta saama vero on kuuden(6) miljoonan luokkaa, joten muutos on yleisesti ja erityisesti Naantalin kohdalla ollut valtava.

Harkintaverotuksen purkaminen ja Nesteen erikoisjärjestelyt olivat moneen kertaan eduskunnassa esillä ja muutamia torjuntavoittoja silloin onnistuimme saamaan aikaan. Tosin Neste ei ollut myöskään ollenkaan aggressiivisimpia, vaan se halusi olla hyvä veronmaksaja toimintapaikkakunnilleen.

Oikein pitkällä sihdillä tarkasteltuna on syytä todeta, että aika entinen ei koskaan enää palaa. Kaupunginjohtaja Jaakko Kalkas pikku Naantalin aikana kehui, että Naantali voisi ruveta jakamaan asukkailleen osinkoa, niin nyt näyttää olevan niin, että julkisten palvelujen järjestäjäin laskut maksavat asukkaat kuntaveroina. 

Toivotaan, että vieläkin saamme nähdä Naantalin nostaneiden yritysten positiivista uusiutumista.
Mutta samalla meidän on huolehdittava asukasluvun kasvusta  ja muista yrittämisen muodoista, jotta saamme  uutta puhtia.
Sitä nimittäin itsenäinen Naantali tarvitsee. TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!