Neste jalostanut 60 vuotta, mutta onko yhtiö jalostunut?

NesteJalostamonremontti20170810.JPG

Juuri nyt elokuussa 2017 ”juhlimme” Naantalin jalostamon 60-vuotispäiviä TYÖN MERKEISSÄ .  Ehkä perustamisen 60-vuotissynttärit ovat ensi vuonna kuten olivat vihkiäisetkin vuonna 1958; laitos oli käynnistynyt jo elokuussa 1957.

Juhlinnan kohteena tulisi olla nimenomaan jalostamon perustaminen;se oli suomalaisen teollisuuspolitiikana rohkea saavutus.  Vaikka jalostamo muutetaankin vain tuotantolinjaksi ja vaikka Neste mahdollisesti yksityistetään, on historiallisesti tärkeää, että muistamme valtion eli julkisen sektorin merkityksen sekä Suomen huoltovarmuuden. Toivotaan, että Nesteen loistava taloudellinen menestys ei sokaise yhtiön päättäjien silmiä, sillä kvartaalikapitalismi voi johtaa yhtiön vaarallisille vesille muuallakin kuin Naantalin satamassa.

Jälkiviisauden imelyydellä  voisi sanoa, että ehkäpä remontin ajoitus olisi voinut tapahtua suhdanne syistä aikaisemmin; se olisi ollut investoinnin kustannukselle ja varsinkin seisokin aiheuttamille menetyksille suotuisampaa. Mutta näin meille aina tupaa käymään, että pelätään ja sitten myöhästytään.

Juhlan kunniaksi Neste on ollut lehdissä, kuten kuva kaappaus Turun Sanomista kertoo. Hienoa nähdä, että homma Naantalin oman pojan Wasströmin Samin käsissä.

Hesarissa sen sijaan vuorineuvos Matti Lievonen saa olla nykyajan valtiojohtoisen liiketoiminnan johtajamannekiinina.

"Keskituloisen suomalaisen pitäisi työskennellä 140 vuotta saadakseen kokoon pelkästään Lievosen valtionyhtiöstä kymmenessä vuodessa saamat lisäeläkemaksut. Seuraavat 260 vuotta keskituloinen suomalainen saisi työskennellä saadakseen kokoon muun Lievosen valtionyhtiöstä saaman palkitsemisen 2009–2018.

Lievosen kymmenen vuoden Neste-uraltaan saama palkat ja palkkiot ovat siis yhtä suuret kuin keskituloinen suomalainen ansaitsee 400 vuodessa.Hs 10.8.2017

Mutta aina joku nostetaan tikun nokkaan ja ihmisten kateus pystytään nostattamaan piennemästäkin eriarvoisuudesta. 1970-luvulla oli Nesteen patruuna Naantalin kirkon viereen haudattu Uolevi Raade puheen aiheena.

Valtionyhtiöiden toimitusjohtajille maksettuja korvauksia on menneisyydessä pystytty kohtuullistamaan. Nesteen entinen hallintoneuvoston puheenjohtaja ja entinen demaripoliitikko Esko Niskanen, 77, muistelee vuonna 2015, miten hän joutui 1970-luvulla alentamaan Nesteen pääjohtajan Uolevi Raaden palkkaa.

"Raaden palkasta oli lehdistössä aina kova meteli. Yhtäkkiä auppa - ja teollisuusministeri Jansson ilmoitti minulle, että Raaden palkkaa piti alentaa. Tiesin, että hänen palkkansa ei ollut sen kummempi kuin muidenkaan valtionyhtiöiden toimitusjohtajien", Niskanen kertoo. Hänen mielestään ministeriön menettely oli "täydellistä törppöilyä".HS 2015

Mutta oliko silloin niin kuin nyt. Uolevi Raaden palkka vaatiamattoman tuntuinen nykyrahaksi muutettuna se oli 1970-luvulla vain 215.000 euroa vuodessa. Se on 8,4 prosenttia Lievosen palkasta ja palkkioista.
Raade oli sitoutumisessaan –kuten monet  muistavat- yhtiön mies taisipa joskus hänellä tästä ”pienestä” palkasta huolimatta olla käsitys että hän on Neste.
Mahdottomuudessaan hän oli kuitenkin patruuna, joka tuli toimeen työntekijöiden kanssa. Hän yritti kaikin keinoin integroida väkensä yhdeksi perheeksi tukemalla esimerkiksi vapaa-ajan toimintaa ja toimipaikkakuntien pyrkimyksiä, kuten Naantalin Musiikkijuhlia.
Uolevi Raade oli isänmaan asialla.

Niklas Herlin rikas perijä ja kapitalisti kirjoittaa Uudessa Suomessa.

"Jos olet pörssiyhtiön yhtiökokouksessa suurimman osakkeenomistajan edustajana, tarkasta ennalta suurimman omistajan kanta, esimerkiksi johdon palkkiojärjestelmän osalta. Jos edustamasi tahon julkinen kannanotto on ristiriidassa yhtiökokoukselle tehtyjen ehdotusten kanssa, kerro se pörssiyhtiön yhtiökokouksessa. Siksi yhtiökokous on olemassa. Jos olet hengeltäsi itseäsi täynnä oleva kapitalisti, etsi toinen työpaikka. Et kuulu valtion omistajaohjausyksikköön. Valtio on demokratiassa kapitalistia suurempi", Herlin toteaa.

Hyvä, että kapitalisti sentään ymmärtää!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!