Nastan pääkirjoitus !/2013: Tasapainoa ja suorituskyvyn mukaista vauhtia pitää olla

NaantalinKylpylaitosA18631963.jpg

Aivan aluksi pyydän kiittää kaikkia lokakuun kuntavaaleissa äänestäneitä aktiivisuudesta sekä kaikkia ehdokkaina olleita merkittävästä uhrautumisesta kansanvallan hyväksi. Onnittelen valtuustoon valittuja ja uskon, että uusi valtuusto hoitaa tehtävänsä vastuullisesti ja innokkaasti.

Naantali 570 vuotta - kylpylän perustamisesta 150 vuotta

”Huolimatta rajoitetusta alueestaan sekä vähälukuisesta ja varattomasta väestöstään on pienellä Naantalilla ollut kaikkina aikoina määrätty merkityksensä Suomen kaupunkien joukossa,” alkoi 18.2.1863 eli 150 vuotta sitten päivätty uuden kylpylaitoksen perustajajäsenten kirjelmä Naantalin kaupungille (lainaus Raino Puottulan historiikista). Yhtiö perustettiin ja kylpylä valmistui jo seuraavana kesänä 2.7.1863. Naantalin kylpylaitoksen perustamisen merkkivuosi on siis tänä vuonna, ja 1930-luvulla Naantalin kaupungin omistukseen siirtynyt kylpylä ehti juhlia 100-vuotista taivaltaan ennen sen lopettamista.
Kirjoitan aiheesta historiallisen syyn lisäksi siksi, että muistaisimme ainakin kolme asiaa:

  • Naantalilla on ollut ja on edelleen määrätty merkityksensä Suomen kaupunkien joukossa
  •  Luovia ideoita ja yhteistoimintaa yksityisten ja kaupungin välillä tarvitaan
  •  Tuumasta toimeen tulee tarttua ripeästi

”Menestys ei ole ikuista, epäonnistuminen ei ole lopullista. Olennaista on rohkeus jatkaa”, lausui Juhani Vaaranen Winston Churchilliä lainaten jättäessään 36 vuoden palvelun jälkeen valtuutetun tehtävät. Samalla hän tervehti uusia valtuutettuja kehottaen meitä ”pitämään pään kylmänä, jalat lämpimänä, mielialan korkealla ja veroprosentin kohtuullisena!

Palvelut ennen muuta

Naantalilaiset, ja uskoakseni asukkaiden valtuuttamat, ovat samaa mieltä kunnallisen päätöksentekijän keskeisimmästä tehtävästä: Se on naantalilaisten palveluista huolehtiminen. Tämä puoli on ollut Naantalissa hyvässä kunnossa. Pärjäämme ulkopuolisissa vertailuissa ja sisäisissä mielipidetiedusteluissa erinomaisesti.  Tämä asiaintila on ollut pitkään vallalla, kuin myös se paradoksi, että hyvistä palveluista päättävät huonot päättäjät.

Mutta hyvillä palveluilla on myös hintansa ja se on nyt meidän vakavimpia ongelmiamme, jota on lisännyt alavireinen suhdannetilanne ja kaupungin väestönkasvun tyrehtyminen. Vuonna 2012 asukaslukumme väheni 52 hengellä. Väestömäärämme on 18 819, mikä alittaa valtion itsenäiselle kunnalle tavoitteeksi asettaman 20 000 asukkaan minimikoon. Realistiselta tuntuva arvio on, että jos asukaslukumme olisi 20 000:n luokassa, olisi suurin osa talouden tasapainottomuusongelmastamme pois päiväjärjestyksestä.  
Tämän ongelmakokonaisuuden ratkaiseminen on valtuuston päätehtävä tällä vaalikaudella.  Miten se tehdään, on sitten politiikkaa eli yhteisten asioiden hoitoa.

Tuokiokuva palveluiden tarpeellisuudesta
Kauniina aurinkoisena päivänä retkiluistelin Naantalin olohuoneessa eli Naantalin aukon jäällä. Katselin Kultarannan graniittilinnan suuntaan ja mietiskelin, että kyllä on hienoa ja perusteltua, että kaupunki huolehtii muistakin kuin lakisääteisistä peruspalveluista. Niiden avulla voidaan pakollisissa kuten sairaanhoitokuluissa säästää.  Juuri sillä hetkellä luistimen terä jymähti pieneen railonpoikaseen. Ilmalennon äkkipysäyksen jälkeen melkoisen tällin saaneena ylös kivutessani ajattelin, että pitää niiden lakisääteisten peruspalvelujenkin olla kunnossa aina. Tasapainoa ja suorituskyvyn mukaista vauhtia pitää olla luistellessa ja yhteiskuntaa kehitettäessä.

Lopuksi

Naantalin vammaispoliittinen ohjelman johdannossa sanotaan nasevasti: ”Naantalin strategian mukaan Naantalin toiminta-ajatus on ”Naantali - paras paikka elää, viihtyä ja tehdä työtä” ja vammaisten henkilöiden osalta voitaisiin painottaa ”Naantali - paras paikka kaikille”

Hyvää kevättalvea kaikille!

Mikko Rönnholm
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!