Naantalin,Taivassalon ja Kustavin liitos tarvitsee Lännen tien

Keskustan piirikokous ei lämpene kolmesta Turun seudun uudesta kunnasta. Kommenttien perusteella voisi päätellä, että Taivassalossa ja Nousiaisissa olisi vetoa Naantaliin päin. Kustavissa ei innostusta ilmene, eikä liioin Mynämäessä ja Vehmaalla.
Maskussa asiaa pohditaan huomenna selvitysmiesten kanssa.
Naantalilla on moneen kertaan toistanut tehneensä osansa kuntaliitoksissa.

Lepopäivän ratoksi selailin seutukaavaliiton vuodelta 1966 peräisin olevaa Lännen Tie suunnitelmaa.
Tuolloin kehiteltiin kiinteää tieyhteyttä Ahvenanmaalle  pohjoista reittiä Naantali, Merimasku, Livonsaari Taivassalo Kustavi Iniö jne pitkin.
Kustannusarvio Särkänsalmi – Kustavin Kaitainen oli runsaat 13 miljoonaa sen aikaista markkaa eli suoraan nykyrahassa 22 miljoonaa nykyeuroa. Pituutta tiellä olisi 25 kilometriä. Se näkyy kuvassa paaluvälillä 100-125 ja: Kallioleikkauksia 7,1 km. Meripengertä olisi 2,7 km (massoja 4,5 miljoonaa k-m3 ) yksi 200 metrin riippusilta ja pari pienempää. alla olevassa kartassa väli alkaa vähän ennen paalua 100 jatakuu melkein paalulle 125.


Silloin hanke kaatui rahan ja tuen puutteeseen. Tänä päivänä hankeen läpivieminen olisi sellainen valitusruljanssi, ettei hankeen toteuttamien koskisi meidän aikaamme, joten kuntaselvittäjät tuskin ovat tätä suunnitelmaa käyttäneet apunaan hahmotellessa Naantalin, Kustavin ja Taivassalon yhdistämistä.

Kuntaliitoksen esteenä on asukkaat, kunnat, rahoitus, maantiede ja kulkuyhteydet. Viimeisin on varmaankin helpoin asia, mutta sekin edellyttäisi sinisellä pensselillä kartalla piirrettyä yhteyttä. Hiasta repäisty kustannusarvio olisi parikymmentä miljoonaa. Mutta se on pikku este loma-asukkaiden ja muiden asianharrastajien vastustukseen verrattuna.

Miksi sitten tällaista mahdotonta hahmotan?
Tällaisen aivovoimistelu on oivallinen tapa pistää kuntaliitoksia ajavat valtion edustajat pohtimaan esitysten realistisuutta. Paperilla ja laskelmilla voi esittää kaikenlaista, mutta sitten sen muuttaminen lihaksi ja vereksi, onkin sitten oma lukunsa ja liikutuksensa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!