Naantalin unikeot herätys

NaantalintalousA1972.jpg

”Me emme ole niin rohkeita, että uskaltaisimme sulkea kuntauudistuksen selvitystyön näiden keinojen ulkopuolelle.” näin lopettavat kokoomuksen Matti Rantanen ja Ville Vuorio vastauksensa RS:ssä kristillisten Tommy Björkskogille, joka arvio kriittisesti kokoomuskaksikon ideaa, että pitää kuntaliitoksiakin selvittää.

Kommentoin Matin ja Villen kirjoitusta tuoreeltaan tällä palstalla 26.3.2013 otsikolle Kenen leipää syöt , sen lauluja laulat.

Se oli ihan ikioma ja vähän ilkeä eikä ihan reilu päätelmä Kokoomusjärjestöjen palkkalistoilla olevien Rantasen ja Vuorion motiiveista. Minua nimittäin harmitti ja harmittaa se, että Kokoomus on Naantalissa ollut ja on edelleen ylivoimaisesti suurimmassa vastuussa siitä, että kaupungin talous on nykymallissaan. En käy syitä kertaamaan, vaan nyt kun asia tuli vielä uudelleen Matin ja Villen toimesta esille, nostan kissan pöydälle lukujen valossa. vertailemalla Naantalin talouslukujen kehitystä kuntaliitosta edeltäneestä vuodesta 2007 vuodesta viime vuoteen saa käsityksen, joka herättää. Niiden osalta jokainen voi tehdä omia päätelmiään asioiden hoidosta ja hoitajista. Sen verran sanon, etteivät nämä näkymät ja luvut ole uusia eivät ennen näkemättömiä. Syyllisiä olemme mekin erityisesti siksi, että me olemme tiennet ja ymmärtäneet, mistä on kysymys.

Naantalin kehitys

2007

2012

Muutos prosentti

Menot €/as

5.083

7.189

+41 %

Verotulot €/as

3.551

3.759

+6 %

Valtion osuudet €/as

642

990

+54 %

Vero+Va-os €/as

4.183

4.749

+14

Käyttökate €/as

767

133

-83 %

Velka on noussut 1.600:sta - 2.600 euroon  asukasta kohden eli 60 prosenttia.
Velka sinänsä ei ole hirvittävä ja sitä voi jotenkin perustella. Sen sijaan yllä esitetyt muut luvut ovat lohduttomampia suunnaltaan ja suuruudeltaan. Ja niitä ja niiden korjaamiseen on kiire ryhtyä, sillä käyttökate laskee, verotulot tuskin kasvavat ja menokehityksen kurissa pitäminen on vaikeaa. Kun tähän kurjuuteen voimme odottaa valtionosuuksiin leikkauksia ja tai verontasauksen nousua, on asetelma todella hankala. Tästä vallitsee yksimielisyys.

Miksi sitten poliittisesti taitavat Matti ja Ville ehdottavat kuntaliitosselvityksen tekemistä, vaikka tietävät naantalilaisten olevan vahvasti itsenäisyyden kannalla? Kun he omien sanojen mukaan eivät tätä tee tätä viran puolesta, niin miksi sitten?

Valistunut arvaukseni on  seuraava: He eivät kokoomuslaiset tuntien usko, että Naantalissa pystytään vapaaehtoisesti suunnan muutokseen. Pelottelemalla kuntaliitosselvityksellä voisi jotain tapahtua: He tietävät, että vaikeita päätöksiä ei helppo tehdä politiikassa yleensä eikä varsinkaan  Kokoomus-ryhmässä. Viimesyksyinen kuntaveron korotuspäätös ei varmaankaan ollut Kokoomuksessa mikään läpihuutojuttu ja ryhmän melkoinen muutos ei tilannetta helpota: Valtuuston jättäneiden, kokeneiden tilalle on tullut uutta voimaa, joilla on intoa enemmän kuin realismia. Näin vois rivien välistä kirjoituksia lukea.

Raisio on ottanut lusikan kauniiseen käteen ja siellä kaupunginjohtaja Ari Korhosen johdolla ollaan ryhtymässä tiukkoihin toimenpiteisiin aina yt-neuvotteluja myöden. Turun puolelta kuuluin veroasioissa hälytyssireenien ääniä. Naantalin tilanne ei varmaankaan poikkea näistä ja niinpä asia noussee Naantalissakin esille, kuten aikaisemmin tällä viikolla tällä palstalla kirjoitin.

  • Yhteenvetona totean(Juha Heinonen), että verorahoituksessa (verotulot + valtionosuudet) on mahdollista syntyä nettona noin 800 000 euron suuruinen vaje verrattuna talousarvioon 2013.

    Velkaa on tällä hetkellä Naantalissa n. 50 miljoonaa euroa. Turun verotuloarviot viittaavat siihen, että laskua voi tulla vielä lisää. Turun kuntavero oli laskenut helmikuussa melkein 5 prosenttia. Jos näin on käymässä muuallakin, tulevat lukemat olemaan paljon Juha Heinosen esittämiä arvioita suurempia.

Hengähdystauko on ohi.

Naantali on lausunut uskovansa, että selviämme haasteista. Nyt meidän on vastattava huutoomme. Olisi paha erehdys ruveta nyt odottamaan kuntaliitoselvityksiä ja vielä suurempi virhe olisi uskoa, että sieltä voisi tulla todellista parannusta. Suurkunnan syövereissä tilanne entisestään heikkenisi ja talouden lisäksi oltaisiin nopeasti radikaalisti heikentämässä palvelutasoa. Raision vinkki on tässä suhteessa vakava muistutus karusta todellisuudesta.

Eli kun haluamme seistä omalla maalla, ei meidän sen paremmin omasta puolestamme kuin ei myöskään yleiseltä kestävyysvajeen korjaamisen kannalta tulee luottaa vieraan apuun!

Ps. Historian kirjaaja Jocke Leino  lähetti oheisen leikkeen "vanhasta hyvästä ajasta"


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!