Naantalin tunnelma

JaakkoKuusisto20180605.JPG

Mikko Rönnholm
Avajaiset 5.6.2018

Hesarin eilisessä 4.6.2018  mesenaattien haastattelussa  Kone säätiön korkea edustaja ja myös juhliemme hallintoneuvoston jäsen merimaskulainen maisteri Hanna Nurminen lausui viisaasti:

”Viime vuosikymmeninä taiteen rahoitusta on perusteltu välinearvoilla, kuten hyvinvointivaikutuksilla tai alueiden vetovoimalla tai luovan talouden edistämisellä. Tällaisiakin vaikutuksia taiteella varmaan on. Mutta kyllä taiteen ja kulttuurin rahoituksen pitäisi sivistysvaltiossa olla itsestäänselvyys”, Nurminen sanoo.
Kai taiteella kuitenkin joku tarkoitus yhteiskunnassa on? kysymykseen hän vastasi:
”Ymmärryksemme maailmasta, ihmisistä ja elämästä olisi paljon kapeampi ilman taidetta”, hän sanoo. ”Keskeistä on tasa-arvon ja kulttuurisen moninaisuuden kunnioittaminen sekä vastuu ihmisistä ja ympäristöstä”


Arvot kohdallaan ja kaukana Oscar Wilden kyynikosta, joka tuntee kaiken hinnan, muttei minkään arvoa.

Mutta ei se niinkään ole, etteikö arvoilla hinnoilla ole jokin yhteys. Moniulotteisessa yhteiskunnassa joudutaan tätä asiaa pohtimaan ja pitkästä kokemuksesta tiedän, että esimerkiksi juhliemme päärahoittajan rahoista vastaava kaupunki käyt tätä keskustelua vähintäänkin kerran neljässä vuodessa ja onneksi toistaiseksi positiivisin tuloksin. Kiitos siitä kaupungille.

Juhlillamme on ollut merkittäviä tukijoita myös suuryritys suunnalta: Neste, Nokia, KOP, IVO, Fortum ovat olleet merkittäviä, välttämättömiä, mutta ikävä kyllä entisiä. Olemme kiitollisia siitä, että paikallisemmat tekijät ovat onneksemme paikanneet suurempien jättämiä aukkoja, Tänään halua lausua kiitokset Turun Seudun Osuuspankille, joka kaiken muun ohella kustantaa  tänä vuonna nämä avajaiset.Kiitos !

Turun piispa ja musiikkijuhliemme hallintoneuvoston jäsen Kaarlo Kalliala valisti meitä paikallisia kertomalla kirkkoherra Jani Kairavuon virkaan asettamisen yhteydessä, että Naantalin keskiaikaisen kivikirkon runkohuone on ainakin Suomen suurin. Ja siksi se soveltuu erittäin päätehtävänsä ohella myös hyvän musiikin esityspaikaksi. Siitä kuten kaikista muista hienoista kirkoista ja esiintymispaikoista kiitämme.

Jottei totuus unohtuisi, niin muistettakoon, että Nämä ovat Arto Noraksen aktiivisuuden, periksiantamattomuuden ja osaamisen aikaansaannosta. Taiteellisen johtajan hommaa hän tehnyt enimmän osan elämästään. Bravo.

Arton taitoihin kuuluu valita ja saada tänne huippuja, joista yksi on Jaakko Kuusisto, joka on ollut  pikkupojat lähtien juhlillamme ja löytänyt täältä opettajansa Mirjam Friedin . Jaakko on ollut juhlillamme vetonaulana vuodesta 1998 alkaen. Mutta tänään hän on täällä ilman viulua ja olen hyvin iloinen, kun pyydän kapellimestari, säveltäjä, viulutaiteilija ja puheenjohtaja Jaakko Kuusistoa avaamaan nämä 39. Musiikkijuhlat.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!