Naantalin kesä

Kultaranta20160612.jpg

Naantalin viikonvaihde oli epävarmuuden aikaa säiden suhteen, mutta ei muuuten.
Lasten Musiikkijuhlien puistotapahtuma Pelastakaa lapset väen ja Naantalin Teatterin sekä vierailevan Aura Brassin toimesta sujui tullen tuivertaessa ja auringon pääosin paistellessa. Mukava lisä  Musiikkijuhliin ja Naantalin alkukesään.


Venenäyttely ja kirjahyrrä ovat kesän ennakkoavanneet. Mutta kyllä presidenttiparin tulo on se kesän virallinen, mutta  samalla niin niin sopivan mukava avaus.
TP Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tulivat ennätysmäisen väkijoukon olleessa heitä vastassa Naantalin rannassa.
Edellinen presidentti Tarja Halonen nimettiin Muumimammaksi Ruotsin vierailun aika käyttämänsä käytännöllisen kokoisen laukkunsa ja varmaan vähän olemuksensakin ansiosta:  Jenni Haukiolle ei ainakaan heti löydy sopivaa hahmoa Muumeista ja siksipä yleisö ilahdutti hän muumiaiheinen pukeutuminen. Tyylikäs huomion kiinnittäminen suomalaiseen luovuuteen ja paikalliseen lasten aktiviteettiin Muumimaailmaan. joka juuri samaan aikaan oli avannut ovensa lapsille.

Ensimmäistä kertaa tapahtui, että presidentti  tervehti myös sanallisesti naantalilaisia ja muualta tulleita, joita huudoista päätelleen oli runsaasti paikalla. Jalkapallomiesten Saulin ja Onnin keskustelun referoinnilla presidentti vapautti tunnelmaa. Onni ei ollut ehtinyt katsoa jatkoajalle venynyttä jalkapallo-ottelua ja presidentti kertoi Sveitsin voittaneen ja mainitse keskeisen syynkin, johon ”Kyll mä sen Albanian kapteenin ulosajon näin”, vastasi luonteva ja ryhdikäs Onni.
Presidentti muistutti, että meillä paljon hyvää ja mainitse se, ettei ”tällaista ympäristö Kuparivuorineen ja lähisaaristoineen löydy mistään muualta”.
Paras mainos on arvovaltainen todistus. Siitä naantalilaiset kiittävät ja kumartavat syvään.

Naantalin Musiikkijuhlien ensimmäinen loppuunmyyty konsertti vuonna 1980 oli Martti Talvelan ja Ralf Gothónin Winterreise. Nyt Gothóni oli yhdessä 75 vuotiaan Jorma Hynnisen kanssa samalla asialla.
Ralf Gothónin 70-vuotismuistelot olivat erillisessä konsertissa, jossa esitettiin hänen oma sävellyksensä.
Vaikuttavia mieleen monia muistoja tuovia tapahtumia.
Vesa Siren oli tehnyt hienon haastattelun kolmesta mainitusta yli 70 vuotiaasta taiteilijasta. Meitä koskettava kohta kuuluin Noraksen nimeen näin:

Vielä kerran täytyy palata 74-vuotiaan Arto Noraksen luo. Kasvattaako hän jo seuraajaa? Kuinka kauan hän aikoo jatkaa Naantalin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana?

”Ennen sitä kysyttiin vuosittain, nyt ei enää viitsitä. Taiteellisena johtajana voi jatkaa ehkä vielä kauemmin kuin sellistinä tai kapellimestarina. Olen johtanut Naantalia 37 vuotta. Katsotaan sitten, kun on 50 vuotta täynnä!” Vesa Siren HS 13.6.2016.

Musiikkijuhlat saavat kunnian järjestää Kultarannan Suomen hienoimmassa, kuten juontaja Lassi Lähtenmäki väitti, puistossa konsertteja. Ilmojen haltija ei aina suosi, joskus on ollut hellettä viime vuonna sateen uhka, nyt oli pohjoisen puolen tuuli riesana. Hannu Kiisken kuuden sellon sikermä sekä turkulais-tapiolalainen kuoroyhdistelmän esittämät Heli Laaksosen aakkoset olivat sopivaa ohjelmaa, mutta tuulen ujellus on nykytekniikalle enemmän kuin haaste. Tällä kerralla yleisö ei törmäillyt ja kaikki suuren joukon liikkeet taisivat mennä käsikirjoituksen mukaisesti, kuten sekin, että yksinäinen ruohonleikkuri kieteli nurmikoita paikallisesti sovituilla ehdoilla ja viheliäisten hanhien kiusaksi.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!