Naantalilaiset valtion vietävänä

Nasta42016MR20161117.JPG

Naantalilaiset valtion vietävänä

Meillä naantalilaisilla on suomalaisuuteen kuuluva halu tietää, mitä muut meistä ajattelevat. Menneinä vuosina olemme kokeneet, että Turusta ihan ylimmältä tasolta löytyy sellaista henkeä, että heidän omat asiat olisivat paremmin, jos meille kävisi huonommin. Rasekon toisen asteen koulutuksen järjestelyssä Raisio ei tuntenut tuskaa Naantalin jättämisessä mopen osalle.
Ehkäpä itsetyytyväisyyteen taipuvainen asenteemme on ärsyttänyt naapureita. Aihetta keskinäisen ymmärryksen parantamiseen on.
Tunne oma tilasi, anna arvo toisellekin, on hyvä lähtökohta

On terveellistä, että saamme objektiivisia, ulkopuolisia arvioita Naantalista. Tällainen laaja läpivalaisu ja analyysi tehtiin valtion määräämien asiantuntijoiden toimesta, kun jouduimme selvittelemään kuntaliitosmahdollisuuksia Maskun, Taivassalon ja Kustavin kanssa. Selvityksen yhteenvedosta pystyi päättelemään, ettei liittämisestä ole hyötyä kunnille, vähiten Naantalille. Saimme vahvistuksen samassa yhteydessä omille näkemyksillemme: Valtion lähtökohtana ollut Suur-Turku osoittautui toteuttamiskelvottomaksi. Nyt Turun kasvaessa on sielläkin huomattu, että keskittymien omiin vahvuuksiin, on parasta lääkettä niin heille kuin meille.

Kuntatutkassa Naantali pärjää hyvin

Yleisradio on nähnyt vaivaa ja tehnyt kuntatutkan, jolla tarkastellaan kuntien tilaa neljällä osa-alueella. Kullakin lohkolla on useita mittareita, joiden perusteella on Naantali verrattu keskimääräiseen kuntaan. Näiden pohjalta on jaettu oheisen kuvan mukaisia tähtiä.

Naantali saa 18 tähteä maksimin ollessa 20. Turku ja Masku joutuvat tyytymään 16 ja Raisio 13.
Selvityksen mukaan meidän suurin uhka on, että työikäisten suhde ei-työikäiseen heikkenee vuoteen 2030 mennessä Naantalissa -28,4 %, kun se maassa keskimäärin putoaa ”vain”-22,3 %.
Taloudessa kaikki hyvin paitsi valtionosuudet, jotka ovat kolmannes keskimääräsisestä. Terveydessä peruskoulun 8-9 luokkalisten tilanne näyttää vähän punaista. Ilmapiirialueella yllätykseksi yhdistysten määrä on Naantalissa vain 18,9 / 1.000 asukas maan keskiarvon ollessa 29,9. Eli yhteenvetona:
Ei huonosti.

Ennen valtio on tuonut, nyt se vie

Luojan luomaa ja valtion tuomaa, oli pitkään selityksenä Naantalin menestykselle. Jo nyt ja varsinkin jatkossa sloganin jälkiosa on kääntymässä muotoon, että nykyisin valtio onkin viemässä. Maakuntahallintoon liittyvä verouudistus on kova uhka naantalilaisille veronmaksajille, sillä Naantalissa hoidetulla kustannustasolla ei maakunnat tule selviämään, vaan ne ylittyvät. Ja maksajat löytyvät mm:ssa Naantalista. Toisaalta Naantalin kaupungin vapaata harkintavaltaa omien elinvoimatekijöiden hoitamiseksi valtio tulee rajoittamaan. Valtion toimet uhkaavat naantalilaisia ja Naantalin kaupunkia. 

Sote-uudistuksen on puolestaan viemässä kunnan hyvinvointi palvelujen tuottamisoikeuden. Luonnollisesti samalla menee kunnan mahdollisuus päättää asioista paikallisesti. Tästä ei hyvää seuraa.
Tuoreessa muistissamme on ehdotus terveyskeskuksen päivystyksen lopettamisesta. Ylhäältä tulleen ohjeen ja virkamiestemme ehdotuksen mukaisesti olisi se siirretty kokonaan TYKS:iin. Naantalilaisten valitsemat luottamushenkilöt pitivät puolensa, eivätkä alistuneet. Niinpä Naantalissa terveyskeskus toimii paremmin ja halvemmalla kuin muualla asiakastyytyväisyydestä tinkimättä. Naantalilaiset ovat tottuneet hakemaan ongelmiinsa tukea ja turvaa kaupungilta. Muuttuvissa olosuhteissa tulee tämä kanava pitää avoinna.

Kirjoitus julkaistu Nastassa 4/2016

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!