Naantali on tapaus sinänsä

Veli Junttila seuraa Turun Sanomissa 50 vuotta sitten tapahtumia. Tänään hän kirjoitti uuden Naantalin valtuustosta, joka valittiin viikon päästä puolivuosisataa sitten. Syynähän oli Naantalin ja Naantalin maaliskunnan yhteen liittyminen. Se oli luonnollista kehitystä, sillä maaliskunta sijaitsi mannerpuolen ja Luonnonmaalla olevan maaliskunnan keskellä ollen ollen reikäleipäkunta. Maalaiskunta oli aikaisemmin ollut vahvasti liittymistä vastaan, mutta Naantalin hulppeat Nesteen tuomat vero- ja satamatulot muuttivat asenteen.

Sosialidemokraatit olivat aina toimineet yhdessä Naantalin Työväenyhdistyksessä, joten yhdistyminen täältä katsottuna oli luonnollista. Porvaripuolelle oli vasta nousemassa puoluepoliittinen jako, sillä pitkään toimittiin yleisporvarillisena listana ja viime vuosina rintama oli vahvasti ajamassa kaupunginjohtaja Lasse Kankaan erottamista.
Vaaleilla oli suuri valtakunnallinen merkitys ja erityisesti SDP:n heikko menestys edellisissä eduskuntavaaleissa ja presidentti Urho Kekkosen ja porvarihallituksen kova politiikkaa herättivät intoa toimia. Naantalin demarit saivat merkittävää talkooapua erityisesti turkulaisilta tovereilta ja vaaleja seurattiin tarkkaan Siltasaarestakin.

Veli Junttilan kirjoittaa vaaleista seuraavasti:

  • Uusi valtuusto valittiin vain yhdeksi vuodeksi, koska valtakunnalliset vaalit järjestetään syksyllä 1964. Kaupunginvaltuustossa oli vuonna 1963 porvarienemmistö, maalaiskunnalla taas vasemmiston enemmistö. Uudesta Naantalista tuli vaaleissa vasemmiston johtama paikoin 12–9.
  • Uuden kunnan asukasluku oli valtuuston kokoa mitoitettaessa ollut hivenen vajaat 6 000. Maalaiskunta oli väestöltään pari-kolmesataa henkeä suurempi. Äänestysprosentti oli koko alueella korkea, 77,4. Kuitenkin maalaiskunnan kahden äänestysalueen, Luonnonmaan ja mannerpuolen asukkaat äänestivät kaupunkia laiskemmin.
  • Ehdoton ääniharava oli uusi Sdp:n valtuutettu, entinen ja erotettu kaupunginjohtaja Lasse Kangas, joka sai 159 ääntä. Kangas oli pitkän prosessin päätteeksi pantu viralta korkeimman oikeuden päätöksellä. Kangas tuomittiin laittomien julkisten maksujen perimisestä, ilman hyötymistarkoitusta. Kankaan tullessa valtuutetuksi kaupunginjohtajana toimi Jaakko Kalkas, joka oli lääninsihteerinä tarmokkaasti toiminut Kankaan erottamisen puolesta. –Väriä ei edelleenkään puuttunut valtuuston työskentelystä.
Jälkiviisaus on sitä, että silmät on katsovat taaksepäin, vai mitä se Konsta Pylkkänen tästä imelästä viisauden lajista sanoikaan.
Vasemmistoenemmistö kesti vain viisi vuotta ja vuoden 1968 vaaleissa valta vaihtui . Kehitykseen vaikutti yleinen poliittinen kehitys, Rafael Paasion kansanrintamahallitus oli ollut pettymys ja Naantalissakaan ei kaikki mennyt ihan nappiin eikä sitä rahaa ollutkaan rajattomasti. Uusien tonttien tarjonta Juhla Taimossa ja vuokra- ja puolikunnallisten talojen rakentamine sekä investoinnit satamaan kuivauttivat kaupungin kassaa ja kun  Nestekin oli siirtämässä toimintaansa Sköldvikiin, niin pettymyksiä tuli paikallisestikin. Naantalissakin porvarillinen puoli alkoi toimia puolueina tarjoten monipuolisempia ehdokkaita. Mutta myös se, että Lasse Kankaan kannattajien joukossa oli hänen porvarillisia ystäviään, oli merkittävästi vaikuttaneet satunnaiseen vasemmistoenemmistöön.

Varatuomari herrana pidetty teräväkielinen Lasse Kangas oli mielipiteitä jakava persoonaa myös Työväenyhdistyksessä eikä häntä päästettykään kaupunginjohtajan varamieheksi valvomaan hänen erottamisessaan aktiivista silloista kaupunginjohtajaa Jaakko Kalkasta. Maalaiskunnan vahvat miehet valtuuston puheenjohtajaksi valitun Paavo Nylanderin johdolla ottivat vallan. Siitä syntyi hankala riita, joka vei energiaa ja heikensi sosialidemokraattien toimintaa varsinkin, kun samaan aikaan Työväentalon ylläpidossa oltiin ongelmissa ja niinpä innostus alkoi kääntyä lamaannukseksi.

Vallan saaminen on tunnetusti helpompaa kuin sen pitäminen. Henkilöintrigit ovat olleet ja ovat myrkkyä. Politiikan ajautuminen oikeussaleihin tuottaa enemmän riitoja kuin niitä ratkaisee.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!