Naantali ja Masku

Kuntajakoselvittäjät päättävät torstaina, minkälaisilla kokoonpanoilla Turun seudun kuntajakoneuvotteluja jatketaan. Tiistaina päättyneen kuntakierroksen perusteella Uuden idän kunnan ja Uuden Naantalin toteutuminen näyttävät erittäin epätodennäköisiltä.

Kuntakierroksen neuvotteluiden pohjaksi tarjottuun uuteen idän kuntaan olisivat kuuluneet Lieto, Paimio, Pöytyä, Aura, Sauvo ja Tarvasjoki. Ainoastaan Tarvasjoen ja Liedon yhdistyminen näyttää varmalta, sillä selvittäjät tulevat esittämään sitä valtioneuvostolle. Liedolla on varaa valita, haluaako kunta selvittää yhdistymistä Turun vai pienempien lähikuntien kanssa.

Myös ennen kuntakierrosta esitetty Naantalin, Maskun, Mynämäen, Nousiaisen, Vehmaan, Taivassalon ja Kustavin liitoskaavailu näyttää kariutuvan. Masku ja Naantali sen sijaan saattavat aloittaa neuvottelut yhdistymisestä.

Turun, Kaarinan, Raision ja Ruskon yhdistäminen on edelleen esillä. Yle Turku 24.4.2014

Selvitysmiehet esittelivät asian 24.4.2014 Liedossa kokoontuville seurantaryhmän jäsenille. Jännitteet ovat tietenkin oleellisesti vähentyneet pakkoliitoslain osoittautuessa suutariksi.

Selvitysmiesten tehtävä ei ole ollut helppo. Ensinnäkin toimeksianto on pakkoliitosten ja isäntäkuntamallin odotuksissa ministeri Henna Virkkusen sanelema. Ministeri evästi vielä, että mikään ei jää koskematta ja Turun on oltava mukana liitoksissa.
Alun alkaen ministeri unohti kirjata tehtäväksi yhteistyöulottuvuuden, mitä täällä alueella on pidetty ensisijaisena.
Selvitysmiesten kunniaksi on sanottava, että he ovat malttiaan menettämättä edenneet ja tuoneet monenlaista data-tietoa kuntien edustajien tietoon. Niistä on hyötyä.

Mutta sitten varsinaiseen kuntarakenteeseen:

1.  Turku + Kaarina + Raisio + Rusko      244 451 asukasta

2.  Naantali + Masku     28 592 as

3.  Mynämäki + Nousiainen + Vehmaa + Taivassalo + Kustavi. 17 695 as.

4.  Aura + Pöytyä   12 548 as.

5.  Paimio + Sauvo   12 548 as.

6.  Lieto + Tarvasjoki   19 109 as
vaihtoehtona Turun ytimeen tai Aura – Pöytyä suuntaan.

Keskustelussa kävi selväksi, että nämä ehdotukset tulevat saamaan kielteisen vastaanoton useimmissa liitettävissä kunnissa. Turun taholta on viime aikoina tullut kahdenlaista viestiä: Seppo Lehtinen on julkisuudessa halunnut liittää kaupunkeja Turkuun auttaakseen liitettäviä, vaikka Turku itse pärjää. Joidenkin mielestä Turku tätä juuri tarvitseekin.

Masku ja Naantali (MaNaan,  NaaMa tai jokin muu) ovat aikaisemmin harjoitelleet yhteistyötä, joka kaatui viimeksi Maskun kielteiseen päätökseen. Nyt Maskun suunnalla on myönteistä henkeä. Valtuustot tekevät lopullisen päätöksen ehdotuksen saatuaan. Joka tapauksessa ennen lopullisten liittymispäätösten tekemistä on tehtävä mahdollisimman selkeät ja seikkaperäiset selvitykset. Molemmilla on kokemusta kuntaliitoksista ja siksipä voi arvata, että selvityspaperi tulee olemaan selkeä, sellainen että sen pohjalta pöytään ratkaisemaan.

Raisio tyrmää yksimielisesti Uuden Turun, Ruskon ja Raision yhdistyminen ei ole mahdoton.

Kaarina vilautti kaikkia 17 yhteen tai sitten luovuutta ja luulen sen tarkoittavan Paimio-Sauvo suuntaa, ehkä. Kaarinahan pärjää hyvin on sopivan kokoinen.

Mynämäki johtoinen pohjoinen kunta ei saanut innostunutta vastaanottoa miltään taholta,sen sijaan
Aura Pöytyä näyttivät etenevän.

Jotain olisi voinut vielä löytyä esimerkiksi osakuntaliitosten suunnalta. Mutta niiden aika voi tulla selvityksiä tehtäessä tai viimeistään sen jälkeen monet valtuustot tyrmäävät nämä ehdotukset.

Vaikka asia ei varsianisesti kuulukaan, niin tuntuu, että Turkua kasvatetaan suhteettomasti enkä usko, että siitä olisi mitään hyötyä kestävyysvajeen eikä minkään muunkaan yhteisen hyvän kannalta. Paljon parmepaan lopputulokseen tullaan, jos Turku eksittyisi Ydin Turkuun ja omaan toimintansa kehittämiseen.

Ps. Rannikkoseudussa Vilhelm Junnina ideoi entisten Askaisten ja Lemun ja Kustavin tien eteläisten osien  liittämistä Naantaliin. Se on varmaankin useimpien naantalialsten mielestä nykytilaan jälkeen toiseksi paras lopputulos ja paras,  jolla ylitettäisiin 20.000 asukkaan raja. Tämä asia voi hyvinkin nousta esille, mutta kysymyshän on viime kädessä kuten Vilhelm kirjoitti asukkaiden mutta myös Maskun päättäjien sekä myös valtion asiasta päättäjien käsissä. Aika näyttää!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!