Naantali ei kiristä

Verot säilyvät entisellään Naantalissa.
Tuloveroprosentti on 18,5, yleinen kiinteistövero 1.05, asuinrakennukset 0,45 ja muille asuinrakennuksille 1.05 prosenttia.

Ehdotus on helppo hyväksyä nykyoloissa; vuoden 2014  tilinpäätösennuste näyttää tulevan toiminnallisesti ja satunnaisesti reippaasti ylijäämäiseksi. Kaupunginjohtaja kuitenkin vähän iloa pilasi ja muistutti, ettei vieläkään - ei edes sataman yhtiöittämisen näennäisillä voitoilla - saada menneiden vuosien alijäämiä katettua.

Valtiovalta on yrittänyt innostaa kuntia kiinteistöverojen korottamiseen. Kiinteistövero on sellainen hankala tapaus, jossa syntyy helposti ristiriitaa, kun vähäisetkin maksajat kokevat sen liian suureksi. Ja niinpä mökin mummoon vedoten sitä vastustetaan.
Toisaalta vero on sillä tavalla harvinainen, että sen avulla saadaan alhaisen veroasteen pääomatulolliset yhteisen vastuun kantoon.

Naantalin kohdalla on vielä aivan erityinen aihe arvioida tätä veroa myös siksi, että monia kunnallisia palveluja käyttävät vapaa-ajan asukkaatkin pääsevät osallistumaan kunnallisten palvelujen rahoittamiseen.
Muutamat saaristokunnat ovat melko luovasti käyttäneet tätä mahdollisuutta.

Ps. Budjetin käsittely on kalkkiviivoilla ja tapahtui myös näinä päivinä, että keskustan kaavaehdotus lähtee yksimielisellä päätöksellä julkisesti nähtäväksi.  Minkälainen lopputulos tulee olemaan, on vielä monen mutkan takana, mutta yhtä kierrosta lähempänä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!