Muuttuuko Naantalin kanta apteekkiasiassa

Apteekintunnus20160916.JPG

Naantalilta kysytään kantaa apteekkitpoiminnan muutoksiin. Naantalin kaupunginhallituksessa käsittlyssä olevaan asiaan  kaupunginjohtajan esitys kaupungin lausunnon loppuosaksi kuuluu:

Valtakunnalliseen keskitasoon pääsemiseksi Naantalissa voisi toimia yksi apteekki tai sivuapteekki lisää. Kilpailullisista syistä ja asioinnin helpottamiseksi apteekkien määrän lisääminen Naantalissa valtakunnalliseen tasoon on perusteltavissa.

Jouni Mutasen esitys pehmennetystä muodostaan huolimatta on selvä. On ehkä käynyt niin hassusti, että hän ei ole huomannut edellistä samassa asetelmassa olevaa käsittelyä vuodelta 2010.

Tuolloin virkamiehet ja enemmistö päätyivät päin vastaiseen näkemykseen:

Naantalin kaupunginhallitus käsitteli Pekka Hjeltin kuntalaisaloitetta toisen apteekin perustamisesta 15.2.2010

Sosiaali ja terveyslautakunta oli puoltanut äänestyksen jälkeen esitystä, mutta kaupunginhallituksen enemmistö päätti kaupunginjohtaja Timo Kvistin esityksestä todeta, ette aloite anna aihetta.

Hannu Aalto ehdotti Urpo Alhon kannattamana, että Naantalin kaupunki ryhtyy aloitteen mukaisiin toimenpiteisiin toisen apteekin perustamiseksi.

Äänestyksessä kaupunginjohtajan ehdotusta kannattivat: Kokoomuksen edustajat Hanna Gustafsson, Jan Lindström, Matti Rantanen, Taija Terä ja Markku Tuuna sekä Keskustan Heini Jalkanen ja Samuli Santalahti.

Aallon ehdotusta kannattivat sosialidemokraattien Hannu Aalto, Urpo Alho, Sirpa Hagsberg ja Arja Savolainen.

Naantalin apteekin palvelutaso on nykyisen apteekkarin aikana selvästi parantunut. Mutta ehdotus on silti  peruteltu ja myös siksi, että apteekkitoiminnassa tarvitaan lisääntyvää kilpailua.
Naantalissa tätä argumenttia ei oikealla laidalla tunneta. Naantalin porvarillisen blokin markkinaideologiassa kaveria ei jätetä.  

Viime aikoina aiheesta on ollut professoritason selvityksiä, jotka pitävät nykyjärjestelmää kalliina kuluttajilla ja apteekkien omistajille liiallista voittoa tuottavana.
Pääjohtaja Liisa Hyssälä on muistuttanut myös siitä, että sairaaloilla ja terveyskeskuksilla pitäisi olla omat lääkemyymälät.

Apteekin käärmelogoon ei liity muuta symboliikkaa; kyse on historiasta, jos  Tieteen Kuvalehden artikkelikaapauksen tekstiin on luottamista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!