Muuotosvoimat vai häiriön tekijät

Rachmaninreisioinistit20140701.JPG

Gideon Rachman kirjoittaa FT:ssä siitä, että keskusteluakäydäänsiitä, onkotämäkylmän sodan jälkeinen järjestelmä nytuhattuna.

  • Professori Mead väittää, että"Kiina,VenäjäjaIrankoskaanole hyväksyneet nykyistä geopoliittisetratkaisua ja heyrittävät yhävoimakaskaataasitä". ProfMeadkirjoitti, että Ukrainan kriisioneläväosoitushänenteesitään; Venäjän viha post-1991 mallia kohtaan on johtanut Krimin liittämiseen.
    Kiina on yhä jämäkämpi aluevaatimuksissaan ja Iran osoittaa selväätyytymättömyyttä Lähi-idän alueelliseen järjestyksen. Prof Mead kutsuu näitäkolmea maata"revisionist powers" (muutos voimiksi) ja väittää, että vaikka"ei kylmänsodanjälkeisen ratkaisua ole kumottu, se on muuttumassa riidanlaiseksi.

Muunkinlaisia käsityksiä on.

Professori Ikenberry vastaa, että "Mead pelottelu perustuu virheelliseen tulkintaan voimatodellisuudesta". Hän väittää, että "Kiina ja Venäjä eivät ole täysimittaisia muutosvoimia,vaan ovat hetkittäisiä häiriön tekijöitä.
USA on ainoa superpower 60 liittolaisineen, eikä sillä ole naapurissa yhteen uhkaajaa.

Kiina ei Rachmanin mukaan ole tehnyt mitään yhtä holtitonta kuin Venäjä Krimillä, mutta sen taloudellisissa tavoitteissa on mukana entistä voimakkaampi kansallisia painotuksia.

  • Tätä kaikkea voi kutsua "geopolitiikan paluuksia" tai sitä voit kutsua "eräänlaiseksi ”nolla summa pelin” nousuksi. Mutta oli terminologia mikä tahansa, tämän hetken suuntaus näyttää vaaralliselta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!