Muumimaailmalle hyvät jatkomahdollisuudet

Muumimaailma20170116.jpg

Muumimaailman ja Naantalin kaupungin välisen sopimuksen jatkaminen kymmenellä vuodella vuoteen 2029 on esitelty toiveikkaissa tunnelmissa. Tiedotteessa, jossa yhteisymmärryksestä kerrottiin,  esittivät osapuolet seraavia näkemyksiä.

Muumimaailma Oy:n toimitusjohtaja Tomi Lohikoski uskoo matkailun kasvuun Naantalin alueella.

– Matkailuelinkeino kasvaa maailmalla noin 6 % vuosivauhtia ja uskon, että myös Naantali saa osansa kasvusta tulevaisuudessa. Tarjonta lisääntyy ja kilpailu kovenee, paikoilleen ei voi jämähtää. Muumimaailman ja koko Naantalin matkailuelinkeinon pitää kehittyä. Nyt neuvotellut sopimukset mahdollistavat sisällöltään ja kestoltaan Muumimaailman kehittymisen pitkälle 2030-luvun kynnykselle.

Kaupunginjohtaja Jouni Mutanen painottaa kaupungin roolia Muumimaailma Oy:n toimintaedellytysten luomisessa.

– Muumimaailman matkailullinen merkitys on Naantalin kaupungille erittäin tärkeä. Naantalin kaupunki haluaa tarjota yritykselle mahdollisimman hyvät edellytykset kasvuun ja uusiin investointeihin. Tärkeää on, että olemme saaneet neuvotteluratkaisun pitkäaikaisesta vuokrasopimuksesta, painottaa kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Yhteisymmärrykseen pääsy on pitkien neuvottelujen tulosta ja Naantali on joustavasti pyrkinyt vastaamaan Muumimaailman vaatimuksiin luottaen, että myötäsukaisuus palkitaan. Kun matkailuelinkeino on maailmassa ja Suomessa reippaan kasvun aloja, pitäisi Naantalin tulevaisuuden olla olevan valoisan.


Mutta maailma myös muuttuu. Oneksi kuitenkin tiedotushuhu Muumimaailman Helsinkiin siirtymisestä osoitettiin yhtiön toimesta liioitelluksi (kuvakaappaus yllä) ja enneaikaiseksi tyypilliseksi totuuden jälkeisen ajan tuotteeksi. Joten tuo vakava uhka on poistunut lähitulevaisuudesta.

 Sen sijaan Ruotsin Karlstadin suunnitelmat elävät (katso karlstadin nettisivukaappaus) ja tilanne on vahvistettu myös muumien oikeuksien omistajien taholta.

Nykyisessä sopimuksessa oleva rajoitettu oikeus rakentaa muumimaailman tyyppisiä teemapuistoja muualle Eurooppaan on nyt poistumassa sopimuksista, joten kilpailuasetelma on muuttumassa - ehkäpä  kiristymässä - aianakin Ruotsin suunnalla.

Kehittämistoimia tarvitaan Naantaliin myös siksi, että Naantalin yleinen vetovoimaisuus vaatisi toimenpiteitä. Vaikea on nähdä, että vierasvenesataman palvelurakennuksesta olisi apua tähän tarpeeseen.

Henkilökohtainen arvioni on, että Naantali tarvitsisi muita uusia avauksia, joista vanhaa hyvää eli Luonnonmaan kanavaa ei pitäisi unohtaa. Ja sitten kaupungin sisäinen joukkoliikenne jollain pehmeällä kuten sähköjunalla voisi lisätä viihtyisyyttä ja vetovoimaa. Ehkäpä näitä asioita pohditaan sopimuksen kehittämispaperin mukaisessa yhteistyössä.

Kuten kaupunginjohtaja totesi, on Muumimaailmalla matkailullinen merkitys Naantalille erittäin tärkeä. Yli 200.000 kävijää on Varsinais-Suomellekin suuri määrä ja siksi olisi toivottavaa, että tässä yhteydessäkin vahvasti katsotaan myös seudullisen yhteistoiminnan suuntaan.

Toinen näkökulma, jota tulisi miettiä - sopimuskauttakin on vielä pari vuotta jäljellä, on että pitäisikö asia käsitellä Naantalin kesäkuun alussa toimensa aloittavassa valtuustossa?
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!