Muumimaailma ja musiikki

1kailon+kesateatteri+A+JL++1980.jpg

Muumimaailma päätti 20-vuotisjuhlansa hienolla tavalla: Konsertilla, jossa kymmenen Jorma Panulan kapellimestariopissa ollut näyttivät taitojaan johtamalla laajennettua kamariorkesteria tai supistettua sinfoniaorkesteria. Ohjelmisto oli kiva, suomenruotsalaisten ja suomalaisten yhteistä vähän muotisanaksi juuri nyt popahtanutta ilmaisua käyttäen.

Tyylikkään asiallinen toimitusjohtaja -unikeko Tommi Lohikoski tervetulopuheessaan toivoi vilpittömiä kommentteja akustiikan toiminnasta, kun nyt ensimmäistä kertaa klassista akustista musiikkia soitettiin Emma teatterissa.:
Akustiikka toimi hyvin ja häiriötekijöiden poistaminen on Muumimaailman käsissä kääntämällä on / off nappia poistamalla häiriötekijät mm:ssa kovaääninen ilmastointilaitteen kohina.

Jorma Juhani Panula (s. 10. elokuuta 1930[1] Kauhajoki) on suomalainen kapellimestari. Panula tunnetaan myös säveltäjänä, sovittajana ja erityisesti Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon opettajana. Hänen kapellimestariopissaan ovat olleet muun muassa kansainvälisenkin uran luoneet kapellimestarit Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Susanna Mälkki ja Mikko Franck.
Panula tunnetaan ärhäkkänä ja temperamenttisena muusikkona ja pedagogina, joka ei peittele pohjalaista taustaansa. (Wikipedia)

Panulasta on kirjoitettu paljon ja akateemikon arvon mukaisesti häntä pidetään, kuten oppilaiden listasta näkee, suomalaisten maailman maineeseen nousseiden kapellimestareiden koulutuksen uranuurtajana. Vesa Sirenin kirjan Suomalaisia kapellimestareita johdannosta lainaan: ” Panula ryhtyi töihin ja. Oppilaat johtivat, ja Panula antoi heidän katsoa uudelta ihmelaitteelta videolta , miten kauheaa huitominen oli. Maneerit karsiintuivat ja lyönti tarkentui.”
Konsertissa Panula sanoi, että tirehtöörin korokkeesta on tehty kapia, ettei siinä tanssahdeltaisi. Eikä tanssittu. Tiukasti oli oppi mennyt perille ja paikallaan pysyivät seitsemän japanilaista kuin kolme suomalaista tulevaa mestaria.

Kaikki ei sovellu kaikkeen eikä kaikki sovi kaikkialle. Senkin konsertissa voi huomata. Potskaksi oli Jorma Panula Dennis Livsonin puheen mukaan luokitellut Muumisävellyksiä ajatellen sinfonia orkesteria. Totta maestro oli puhunut. Viimeinen Panulan johtama muumisovitus oli kaikesta huolimatta hauska.

Ihan pieni historiallinen muistelo.

Nykyisessä Emma teatterissa ei klassista musiikkia ole esitetty, mutta entinen Muumien estradi oli alkuperäisesti rakennettu konserttipaikaksi ja siellä pidettiin vuonna 1980 ensimmäisten Musiikkijuhlien konsertti, jossa presidentti Urho Kekkonen vieraili.


Katsomo oli kattamaton ja Naantaliin päin avoimempi ja siten näköalaltaan hienompi, mutta ulkoisille häiriölle alttiimpi. Sään armoilla oleminen ei sovi vanhoille arvosoittimia käyttäville taiteilijoille eikä yleisöllekään. Siksi paikasta jouduttiin luopumaan.
Mutta onneksi se oli olemassa kun Muumimaailma aloitti 13 vuotta myöhemmin. Se vähän tasoitti Muumimaailman starttia. Joten tavallaan nyt yksi ympyrä sulkeutui. Tosin tässä välillä Musiikkijuhlien kevyemmälle tarjonnalle on Emma teatteri jo osoittautunut oivaksi, kuten viimeksi huomattiin, kun siellä soitti Dallape.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!