Musiikkikulttuuri on Naantalissa monipuolista

Naantalinmusiikkijuhlat2017.JPG

Naantalin 38. musiikkijuhlat avattiin perinteisin tavoin. Auringon lämpö oli yhteinen ilon aihe.

Valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Rönnholmin tervetulotoivotuksen aluksi nostettiin malja kesällä, musiikkijuhlille ja  myös suomalisuuden päivän 12.5.2017 sankarille eli juhliemme taiteelliselle johtajalle johtotähdelle ja työmyyrälle 75 vuotiaalle Arto Norakselle, sekä  paikalle ehtineelle kulttuuriministeri Sampo Terholle ynnä juhliemme alusta asti monella tavalla mukana olleelle Jaakko Ihamuotilalle.

”Tuota Snellmanin päivän konserttia muistamme Arton vuoksi, mutta myö siksi että juhlakonsertti sai postuumisti myös jäähyväiskonsertin luonteen siksi että konsertin lopun ohjelmiston Sydämeni laulun ja Beim Schlafengehen esitysten aikana juhlimme ensimmäisen valtuuskunnan jäsen, monivuotinen suojelija ja juhliemme ystävä presidentti Mauno Koivisto siirtyi ajasta iäisyyteen.”

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi juhlat kauniilla ja asiaa sisältäneellä puheella. Hän näki juhlien olevan osa Suomi 100-vuotta ohjelmaa sekä myös reformaation 500-vuotisjuhlaa.

Kirkkohallitus on tilannut säveltäjä Olli Kortekankaalta laajan teoksen reformaation merkkivuoden ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sävellys on VIA, oratorio viidelle sooloäänelle, kaksoiskuorolle, uruille ja orkesterille, ja se kantaesitetään Naantalin Musiikkijuhlilla huippuluokan esittäjistön voimin 7.6.2017 Naantalin kirkossa.

Arkkipiispan puheesta jäi mieleen reformaation merkityksestä alkanut pohdita sinänsä ja erityisesti hänen viisas arvio siitä, ettei ole mitään erillistä hengellistä musiikkia. Kaikki on Luojan luoman ihmisen tekemää.

Konsertti oli suomalaisen musiikin juhlaa:

Kaija Saariaho: Cendres;
Einojuhani Rautavaara: Jousikvintetto nro 2 "Variations for Five"
Magnus Lindberg: Trio
Joonas Kokkonen: Sonaatti sellolle ja pianolle;
Kalevi Aho: Quasi una fantasia for horn and organ
Aulis Sallinen: Pianokvintetto nro 2, op. 92, "Three Kullervo Elegias


2, 5 tuntinen konsertti oli uuden kulttuuriministerin tulikaste, sillä Naantalin juhlat sai  kunnian olla ensimmäinen kulttuuritapahtuma, johon hän osallistui vielä kaikkein kiivaimman  puheenjohtajakamppailun keskellä. Nuori töölöläis-herrasmies vaikutti fiksulta, etten sanoisi -ei niin perusuomalaisen mielikuvan mukaiselta. Kulttuurisiteitä musiikkiin hänellä on, kun asuu Tuomas Haapasen entisessä asunnossa ja Aulis Sallisen  alapuolella.

Ruotsalainen sellotaiteilija Frans Hellmerson kehui: "Maailamsta tuskin löytyy toista maata, jonka nykysäveltäjistä pystyis tällaisen konsertin luomaan". Vieraskoreutta ehkä, mutta kuitenkin.

Tapahtumaan liittyen tekee mieli suomalaisuuden puolesta puhuttaessa muistaa mistä on kysymys:

Arton oppilaiden ja oppilaiden yhdysside Hannu Kiiski tiivisti Snellmanin päivän juhlakonsertissa Arton merkityksen:
”Hän on nostanut suomalaisen musiikin kansainväliselle tasolla.”
Me sanomme Naantalissa, että hän tuonut kansainvälisen musiikkikulttuuriin naantalilaisten kesään. Ja paljon muuta avartavaa suomalisuutta unohtamatta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!