Musiikkijuhlien pitkä kaari on ihme

Mikko Rönnholm: 35.Naantalin Musiikkijuhlien avaussanat  

 
Arto Noras perusti 1979 säätiön Naantalin kaupungin starttirahojen 100.000 markan suuruisella alkupanostuksella. Juhalat ovat kasvaneet, keskittyneet ja muuttuneetkin vähän, mutta sama kaiku on musiikin, se on laadusta tinkimättä taloudellisuutta varjellen. Meidän budjettimme on 600.000 euron luokaa, niin kuin on Turunkin juhlien.
valtion avustuksia on piennetty meidän koko luokassa 3.000 eurolla. Naantali saa tänä vuonna 75.000, Turku 87.000, Kuhmo 190.000 ja Iitti 13.000. Naantalin kaupunki avustus on pysynyt ja pysyy tämän vaalikauden 146.000 eurossa ja määrä on n. puolet Turun vastaavasta, mutta asukasta kohden meidän panoksemme on viisinkertainen. Ja tämä on sitä meidän seudullista yhteistyötä sillä kävijöistä juhlillamme tulee runsaat 40 prosenttia Turun seudulta ja 30 prosenttia pääkaupunkiseudulta. Naantalilaisten osuus on alle 10 prosenttia.

 Juhliemme perustamiseen liittyy monta tarinaa. Arto Noraksen osuuden lisäksi tämä tarina on tosi: Neste on ollut ratkaisevassa roolissa juhlien kohtalon hetkinä. Uolevi Raaden siunaus ja Jaakko Ihamuotilan aktiivisuus olivat liikkeelle panevia voimia ja tietenkin alusta asti jatkunut taloudellinen tuki on ollut suhdanteista vapaata jalostavaa ja meille tärkeää energiaa. Kiitos siitä ja tästä tarjoilusta.

 Muistivälähdys ensimmäisten juhlien ensimmäisestä konsertista. Meillä ei ollut tietoa, emmekä uskaltaneet sitä paikalliselta kirkkoherralta kysyä, että mitenkä me kirkossa käyttäydymme.  Silloin arkkipiispa Mikko Juva ratkaisi asian puolestamme aloittamalla taputukset. Sen jälkeen olemme hyvässä yhteisymmärryksessä kirkkoherrojen ja hallinnon kanssa saaneet käyttää kirkkoja Naantalissa ja lähiympäristössä. Kulttuurin monet ulottuvuudet ovat kohdanneet.

  Naantalin kaupunki on aikoinaan tehnyt tärkeän päätöksen ryhtyä juhlien viimeseksi takaajaksi. Lehdistötilaisuudessa sanoin, että jos juhlien kestosta olisi ollut vedonlyönnin kohteena, niin pienellä rahalla 35 vuotta veikkaava olisi tehnyt kovan tilin.
Taide , talous, byrokratia ja politiikka on vaativa yhdistelmä. Ei siinä veden ja tulen yhdistämisestä ole kysymys, mutta ei se helppoa ole pitää korkeasta laadusta ja alhaista kustannuksista kiinni jääräpäisen herkästi.

Kaupunki on vaativa instrumentti tai orkesteri. Sen käsittely vaatii osaamista, kokemusta, pitkää pinnaa ja paljon muuta ammattitaitoon viittaavaa. Mutta ripaus luovuutta ei ole pahasta. Musiikkijuhlat on Naantalin yksi luovuuden ripaus.
Olemme saaneet syyskuussa työnsä Naantalin kaupunginjohtajan aloittavan Jouni Mutasen avaamaan tänään 35. Musiikkijuhlat. Tervetuloa
Ps. Paperi unohtui toisen takin taskuun ja niinpä paperitta pidetty puhe oli erilainen ja turhan pitkä. Anteeksi.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!