Musiikiton päivä

MusiikitonpC3A4ivC3A420181121.JPG

Pirkko Kotiranta HS:ssä:
Joulumusiikki vyöryy taas yllemme – pitäisikö stressaavalle taustamusiikille laittaa rajat kuten tupakoinnille?

Kolumnisti kertoo skottilaisesta yrityksestä tehdä tästä marraskuun 21. musiikiton päivä. Päivä olisi musiikin suojeluspyhimyksen Pyhä Cecilian nimikkopäivän aatto.
Ei se idea laajentunut paitsi, että Suomessa, kuten kirjoittaja kertoo:

MUTTA SUOMESSA OSATAAN. Syksyllä 2014 avattu porilainen kauppakeskus Puuvilla ilmoitti pysyttäytyvänsä taustamusiikittomana ja jättävänsä joululaulutkin soittamatta. ”Asiakaspalaute on ollut 99-prosenttisesti positiivista, ja Puuvillassa on jatkettu musiikittomalla linjalla”, kertoo kauppakeskuksen toimitusjohtaja Juha Veistonen. Osa kauppakeskuksen liikkeistä käyttää taustamusiikkia tiloissaan, mutta on myös niitä, jotka eivät käytä.

Musiikiton keskus on lisännyt myyntiään 10 prosenttia ja kolumnisti lopettaa juttunsa:

TEKIJÄNOIKEUSJÄRJESTÖ TEOSTON tuoreiden tutkimusten mukaan yritykset pitävät taustamusiikkia joko erittäin merkittävänä (27,7 %) tai melko merkittävänä (37,6 %) liiketoiminnalleen. Ylivoimaisesti tärkein taustamusiikin lähde on kaupallinen radio, etenkin Radio Nova, jonka osuus radiota käyttävistä tutkimukseen osallistuneista oli 28 prosenttia. Teoston tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina helmikuussa 2018. Kohderyhmänä olivat taustamusiikkia käyttävät myymälät, parturi-kampaamot, ravintolat ja taksit. Haastateltavia oli kaikkiaan tuhat.

Asiakkailta ei tällä kertaa kysytty. Erään aiemman Teoston tutkimuksen mukaan tavaratalojen ja erikoisliikkeiden asiakkaista yli kolmannes viihtyisi huonommin ilman musiikkia. Ja sehän toisaalta tarkoittaa, että noin kaksi kolmannesta viihtyisi paremmin ilman taustamusiikkia.

Kuulun ehdottomasti tuohon porukkaan. Ja sellaisenkin seikan olen huomannut, että ajoittaiset täysin musiikittomat ajat nostavat keskittyneen kuuntelukokemuksen aivan uudelle tasolle. Sikäli kannattaa viettää ihan omaa aistit herkistävää No Music Dayta aina sopivan tilaisuuden tullen.

Tätä juttua kannattaa miettiä. Musiikki musiikkina eikä aina eikä koko ajan.
Ja siitä olen varma, että kannattaa järjestää myös hiljaisia taustamusiikittomia tiloja ainakin ravintoloissa, joissa aika usein keskustellaan eli halutaan kuulla myös seurassa olevia eikä vain tyydytä omaan puhumiseen.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!