Musiikin mukana

PerttiSalolainen20150613.jpg

Naantalin 36. musiikkijuhlat ovat  takana ja juhlilla kaikki hyvin, arvelen.

Professori Arto Noras vietti taas kerran oikeaa taiteilijaelämää soittamalla kymmenessä konsertissa 12 päivän aikana. Arto Noras on professorimestari: Suomessa hän on 40 vuoden viranhoidon pisimmän uran tehnyt professori ja Saksassa hän ammattikuntansa vanhin. Ja millä tahansa mittatikulla laskettuna hän on musiikkijuhlien 36 vuoden mittaisen  taiteellisena johtajan uransa johdosta primus (inter pares ).

Toiminnanjohtaja Tiina Tunturin ystävällisen seurallinen tyyli ja taituruus kaikkien sovittelujen mestarina ja järjestäjänä on enemmän kuin ihailtavaa. Taitelijat egoineen pitää saada oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, kuljetuksi siinä sivussa sään seurantaa ja yleisön palvelemista. Ja niin moni palveltavista tuntee kuuluvansa eksklusiiviseen VIP- luokkaan. Ja kun vielä pitää rahan riittävyyttäkin miettiä. Yhtälöissä on liian monia tuntemattomia ja ilman niiden ratkaisemista suma seisoo. Vain tahdon ja tekemisen luovalla yhdistämisellä näistä saattaa selvitä. Esimerkiksi Kultarannan puutarhakonsertin siirtämiseen oli syynä sateen pelko. ”Turhia” kustannuksia tuli, mutta vielä enemmän olisivat peruutetun konsertin menetykset olleet rahallisesti ja henkisesti.

Lasten Musiikkijuhlia vietettiin 4.-7.6.2015 puistoissa ja konserteissa. Lasten juhlat sisälsivät yhteensä kahdeksan erilaista konserttia ja muuta tapahtumaa. Yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa järjestetyssä tapahtumassa kävi tänä vuonna yli 2 000 kävijää, mikä on 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Ensi vuonna yhteistyö jatkuu Pelastakaa Lapset ry:n kanssa ja Naantalin Lasten Musiikkijuhlat vakiinnuttaa entisestään asemaansa tärkeänä osana Naantalin Musiikkijuhlia ja Naantalin kesän monipuolista tarjontaa.

Naantalissa kuitenkin ässä-parin Sibelius - Sallinen oli Aulis Sallinen oli pääroolissa siksi, että hän oli läsnä vahvana ajattelevan huumorin taitavana 80-kymppisenä esiintyjänä. Hän on ollut juhlien kumppani vuosikymmenten ajan ja nytkin hänen teoksiaan sai kuulla useammin kuin aikaisemmin. Eihän säveltäjiä voi verrata, mutta oman mielipiteenä voi sanoa, että Sallisen teosten jälkeen on täydempi olo kuin Mozartin iki-ihania kuunneltuaan.
Kun presidentti Mauno Koivisto kerran kiusoitteli Aulis Sallista kysymälle eikö ole hankalaa , kun kaikki kaunis on jo sävelletty, niin muistan Sallisen vastanneen, että ”siinäpä se”. Niinpä niin. Kuunnelkaa ja vaivautukaa lukemaan vaikkapa Barabbaan tekstiä ja/tai selailkaa hänen Säveltäjä kirjaansa. Kirjoittaminen pakottaa ajattelemaan eikä ilman mielikuvitusta tule muita kuin muistioita.
Täysin ulkopuolisena ja asiasta mitään tietämättömänä voin vaan kuvitella, miten paljon säveltäjä työtä tehdessään askartelee korkeuksiin uluttovissa maailmoissa.

Meren kunniaksi tunnelmoitiin juhlien päätteeksi lauantaina 13.6. In honorem maris -konsertin aluksi kansanedustaja, WWF:n kunniapuheenjohtaja, ministeri  Pertti Salolainen käytti Itämeri-puheenvuoron.
Salolainen on tunnettu luontoihminen, joka on muun muassa puolustanut merikotkia, tukenut koskiensuojelulakia sekä ottanut kantaa Saaristomeren kansallispuiston laajentamisen puolesta.

Pertti Salolalainen on ollut politikassa yleisön lemmikki tavattavissa vaalien välilläkin slogaanillaan. Hän ystävällisen partiopoikamainen olemuksensa levittää hyvää tuulta ympäristöönsä. Ehkä hänen nämä pehmo-ominaisuudet puolet katkaisivat hänen Kokoomuksen puheenjohtajaurasta ennen aikojaan merkittävään Lontoon suurlähittilään tehtävään.Kunnes nyt eläkkeelle siirryttyään alkoi näkyvä ja aktiivinen uusi kausi.

Hänen ympäristö sanomansa on selkeä joiden mielestä jopa yksinkertainen; Kun merikotka onnistuttiin kansalaisaktiivisuudella pelastamaan, ja kun kansainvälisen yhteistyön voimin on aikaan saatu  Pietarin jätevesien puhdistuminen, joka on saanut Suomenlahden toipumaan, niin miksi ei Suomikin voisi hoitaa  erityisesti maatalouden päästöt kuntoon. Rahaa tarvitaan runsaat 130 miljoonaa euroa, selvästi Kruunuselän siltaa tai eduskuntalon remonttia vähemmän.
Salosta lähtöisin oleva eduskunnan ikäpresidentti Salolainen esitti Naantalin Musiikkijuhlille ja inttikaverilleen Arto Norakselle kiitokset Itämeri-teeman esille nostamisesta. Molemmeilla kavereilla on ollut kosketus saaristoon jo yli 60 vuoden ajan Artolla Merimaskusta ja Pertillä Kustavista. He tietävät mitä on tapahtunut ja uskovat, että kannattaa taistella meren puolesta kaikialla.
Merihenkinen ohjelmisto ja pienet lahjoitukset Itämeren suojeluun ovat yksi ele ja konsertilla on sinäsnsä vaikutusta kahteen suuntaan: Konserttiyleisö oppi ajattelmaan ympäristöä ja ympäristöväki tulee tutuksi musiikkijuhlien kanssa; Pertin kumppaneineen lupasi tulla juhlille uudelleen.

Naantalin kaupunki on saanut monilta Naantalin ulkopuolelta juhlilla käyneiltä kiitosta juhlien ensimmäisenä ja vahvimpana tukijalkana. Kun juhlista on matkailulle ja yrittäjille hyötyä, ja kun juhlat ovat Naantalin panos Turun seudun kulttuurieleämälle, niin yimääräiset ystävälliset sanat kaupungille ovat olleet  lämmittävää ekstraa. Kirkkojen sopivuutta ja kauneutta on  ihasteltu. Sekin on tunnustus, jonka seurakunnat ansaitsevat. 

mr


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!