Moniselitteisyyttä

Puoluekannatusyle20180208.JPG

Ylen Pekka Kinnunen analysoi tulosta toteamalla, että puolueet loikkasivat presidentinvaalien ohi. Yleisarvio oli, etteivät pressan vaalit paljoa vaikuta: Vain Mauno Koiviston 1982 vaalit auttoivat seuraavana vuotena demareita, sen sijaan Martti Ahtisaari hyötyi SDP:n oppositio asemasta vuonna 1994 ja Tarja Halosella ei ollut vaikutusta ainakaan ylöspäin. Olen joskus ilman todisteita arvellut, että kun presidenttiä äänestettiin korkeammalla äänestysprosentilla, niin osa Tarjaa äänestäneistä koki sen riittävän. Sauli Niinistön hilkkutappio poiki Kokoomukselle kannatusta 2007 vaaleissa.
Pikkujälkiä näkyy Kokoomuksen laarissa, mutta ainut varma pressan vaalien hyötyjä oli Perussuomalaiset.

Analyysissa todetaan, etteivät vaalit vaikuttaneet Vihreisiin. Siitä en ole ihan varma, sillä vihreiden trendinomainen lasku pysähtyi.
Pekka Kinnunen kääntääkin katseensa pääministerivaaleihin:

Kokoomus lähtee pääministerikisaan paalupaikalta. Valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla kokoomus nousi Ylen kannatusmittausten ykköseksi viime maaliskuussa ja on sen jälkeen pitänyt kärkipaikkansa.
Suurin oppositiopuolue SDP puuskuttaa kokoomuksen kannoilla. Puoluejohtaja Antti Rinne taistelee huonoja imago-tuloksia vastaan ja yrittää nostaa asiat henkilökysymysten edelle.
Pääministeripuolue keskusta on joutunut puolustusasemiin ja puoluetta uhkaa sisäinen eripura, kun kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on terrierinä pääministeri Juha Sipilän kintuissa.
Oppositiossa vihreät ja Touko Aalto ovat jäämässä ulos pääministerikisasta. Kannatuksen vakiintuminen uudelle tasolle lupaa kuitenkin suurta vaalivoittoa ja vahvaa asemaa tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Niinpä niin, sanoo kettupihlajamarjoista.

Ei siis seuraavaksi olekaan kyse eduskuntavaaleista, vaan pääministerivaaleista.

Asetelma ei meille ole paras. Vaalien henkilökohtaistuminen on ongelma SDP:lle – ikävä kyllä, mutta vika ole pelkästään Antti Rinteen persoonassa, kyllä siellä hääräilevät niin monen moiset sotkijat eivät suinkaan Antin tietä tasoittamassa, vaan pikemminkin epäonnistumista odottamassa.
Miettikää sitä, että punaisen enkelin imago ykkösen Li Anderssonin Vasemmistoliitto meni pakkia ?

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!