Mitä Kiinasta sanoo Mr. Marketin reaktio

PitC3A4C3A4kC3B6tuskaillaKiinanvuoksiWolf20150825.JPG

En ole kyllin älykäs ymmärtääkseni Herra Markkinan maanis-depressiivista käyttäytymistä  — sanoo investointi guru Benjamin Grahamin tyyliin— ja en myöskään ole tarpeeksi typerää uskoakseni, että ymmärrän. Mutta hänellä Mr.Marketilla on varmasti ollut depressiivinen vaihe. Taustalla näyttäisi olevan huoli Kiinasta. Voiko Herra Markkina olla ahdistunut? Lyhyesti sanottuna kyllä.

 Martin Wolf FT:ssä. Hän lopettaa kolumninsa.

Kiinan viranomaisilla kolme valtavaa taloudellinen päänsärkyä. Ensimmäinen on puhdistaa viime vuosien rahoitusylijäämän perintö finanssikriisin välttämiseksi. Toinen on talouden muovaamaan yksityisestä ja julkisesta kysynnästä riippuvaksi ja vähemmän riippuvaksi poikkeuksellisen runsaista investoinneista. Kolmas olisi pyrkiä aikaansaaman dynaamista kasvua tukevien  kokonaiskysyntää vaikuttavia toimenpiteitä.

Viimeaikaiset tapahtumat osoittavat, että Kiinan viranomaiset eivät ole vielä ryhtyneet poistamaan tätä kolmen hankalan yhdistelmän ongelmaa. Vielä pahempaa, he ovat yrittäneet seitsemän vuoden aikana keinoja, jotka ovat syventäneet ahdinko entisestään. Ehkä Herra Markkina on ymmärtänyt , kuinka vaikeaa tämä tulee olemaan ja miten epävakauttavia osa Kiinan valitsemista vaihtoehdoista  ovat. Näitä ovat devalvaatio, erittäin alhainen korkotaso ja jopa määrällinen keventäminen. Jos näin on, markkinoiden myllerrys ei ehkä ole typerää. Maailmanlaajuinen liiallinen säästäminen voi pahentua. Tämä vaikuttaa meihin kaikkiin.

On tässä ihmettelyä. Kaikkien pitäisi osata jotenkin selittää kaikkia ilmiöitä, vaikka monesti tuntuu siltä että kyse on enemmän Ms.Fortunasta kuin Mr. Marketista.
Yksi hyvä - eikä tyhmä kaveri-  sanoi, että aina voi osakemarkkinoilla voittaa, nousee tai laskee, kunhan vaan tietää oikean suunnan. Pienestä se on siis kiinni. Tuosta ei ole pitkä matka peliin ja siitä uhkapeliin.
Tähän asti Kiinassa, kuten aikoinaan muuallakin kuplien rakentelussa on luotettu, että aina on joku tyhmempi, jonka avulla voi rikastua.

Maailma olisi tietenkin paljon yksinkertaisempi paikka, jos elämä toimisi luonnontieteen lakien mukaisesti ja sekin, että maailmassa pyrittäisiin sopimaan pelisäännöistä, tekisi elämän enemmän ennustettavakasi.
Mutta ihmiset tätä pyörittävät, ihmiset, joiden oma elämä on, vaikka muuta voimein tunnossa luullaan, sattuman sanelema, niin miksei sitten ihmisten välisessä elämässä ole potenssiin samoja piirteitä.
Tämä on ärsyttävää ja turhauttavaa ja niinpä on uskottu jumaliin ja keisareihin, sitten markkinoiden näkymättömään käteen ja tieteelliseen viisauteen. Lopullista vastausta ei ole saatu. Tieteelliseltä suunnalta on ehkäpä dialektiikka eli teesi – antiteesi - synteesi syklit tai kaaosteorian selitykset ehkäpä jotenkin ymmärrettäviä.
Loppujan lopuksia parasta olisi tottua elämään omassa inhimillisen kohtuuden viitekehyksissä hyväksyen sen mille ei mitään voi ja yrittäen parastaan siinä, mihin pystyy vaikuttamaan.TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!