Miksi ristit ovat erilaiset

ortodoksiristi.JPG

Aina väliin askarruttaa  ja kummastuttaa vanhempaakin kulkijaa jokin asia. Eilen hautausmaakierroksen jälkeen pohdimme ortodoksiristin symboleja. Viitseliäs luokkatoveri  Antti lähetti sähköpostin:

  •  Venäläinen risti: Suomessa ja Pohjois-Venäjällä ortodoksit käyttävät yleisesti ns. venäläistä ristiä. Siinä on kaksi poikkipuuta enemmän kuin yksinkertaisessa ristissä.
  • Alhaalla oleva vino poikkipuu kuvaa lautaa, johon Jeesuksen jalat lyötiin kiinni. Samalla se kuvaa Golgatalla Kristuksen kahden puolen olleiden ryöväreiden kohtaloa. Jeesuksen oikealla puolella ollut ryöväri pääsi paratiisiin - häntä kuvaa ylöspäin suuntautuva poikkipuun osa. Toinen ryöväri sen sijaan joutui alas kadotukseen - häntä kuvaa alas suuntautuva poikkipuun osa.
  • Ristin yläosassa oleva pieni, suora poikkipuu kuvaa roomalaisen maaherran Pontius Pilatuksen ristiin kiinnityttämää Jeesuksen syytettä. Jeesus tuomittiin maanpetoksesta kuolemaan, siksi Pilatus kirjoitutti ristiin: "Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas". Tuo on latinaksi: "Iesus Nazarenus, Rex Iudeorum", lyhennettynä INRI. Ristissä oleva teksti INRI (INBI) tarkoittaa.
Uskovaisuus on USA:n presidentin vaaleissa tärkeässä roolissa. Puhutaan aiheesta meilläkin, mutta yllätys yllätys aika usein siten, että liberaaleina pitävät ihmiset tuntevat vetovoimaa katollisuuteen. Ja sitä en ymmärrä. Uskonpuhdistus oli tärkeä ja perusteltu. Katollisuus on raaka ja epäinhimillinen ja laajoille joukoille ihmisiä kärsimystä lisäävä käsittämätön tulkinta Vuorisaarnan mestarin näkemyksestä..

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!