Miksei Romney voittanutkaan ja mitä Obama sanoi energiasta

Obama+puhkaisi+GOPn++20121107JPG.JPG

Republikaanien oli vaikea hyväksyä tappiota. Heidän äänitorvet vaativat Ohion äänten uudelleen laskentaa toivossa, että Floridan ihme, jolla George W. Bush voitti Al Coren, toistuisi..
Viimeinen taisto näytti etukäteen niin ilmiselvästi onnistuvan. Mutta niin vaan kävi, että GOP (suuri vanha puolue) ei sittenkään saanut myydyksi  kansalle suurta yksinkertaista ideaa vaihtaa epäonnistunut ja saamaton Barack Obama.
Mitt Romney näytti sopivan tehtävään hyvin ja melkein selvältä näyttänyt voitto kilpistyi
 
ei valkoisten -  ei miesten - ei vanhojen  koalitioon.

FT:ssä  Simon Schama analysoitiin  asiallisia tekijöitä, miksi näin pääsi käymään . Piirros kertoo, että alun alkaen idea vaihtaa parempaan oli kääritty elefantin ulkokuoren sisälle. Mutta vaalikampanjan aikana esiin tulivat Tee kutsuliikkeen terveysuudistuksen vastustus , verojen leikkausvaatimukset, homofobiat,  "raiskauskin on Jumalan tahto eikä aborttia voi silloinkaan sallia"  mielipiteet jne. Maan jakautuminen mielipiteiden erilaisuudesta johtuen voimistui. Ja ehkä siitä syntyi pelko, että mihin sitä joudutaan. Varmaa on, että näillä teemoilla saatiin aktivoitua ehkä omiakin , mutta erityisesti  niitä vastustaneita ja ehkä tässä oli ratkaiseva syy vaalin lopputulokseen.

Barack Obama sanoi kiitospuheessaan, että USA pyrkii omavaraiseksi öljyn suhteen.

Näkemys perustuu ensisijaisesti liuskekaasun määrään ja hintaan. Kaasun hinta on n. kolmannes Euroopassa vallitsevasta.  Alhaisella hintatasolla on jo olut vaikutusta amerikkalaisen tehdasteollisuuden kilpailukykyyn, joka näkyi myös työpaikkojen kehityksessä, jolla oli vaikutusta autoteollisuuden auttamisen lisäksi Obaman torjuntataistelun onnistumiseen.

Maailman parasta ajattelevat ihmiset kuten Erkki edistyksen merkki Tuomioja panevat ilmastomuutoksen taltuttamisessa toivonsa Obamaan. Pelkään, että näissä olosuhteissa. se ei taida olla kovin realistinen toive. USA:n päätöksenteon asetelmat tunnistaen ei liene mahdollista, että nyt kun pyritään USA:ssa välttämään maan ajautuminen hallitsemattomaan velkakierteeseen.  Presidentti Obama ja republikaaninen edustajainhuone  eivät ole voinet sopia toimista, joilla taloutta tasapainotetaan ja velkakattoa nostetaan. Kompromissiin pääseminen vaatii vastaantuloa puolin ja toisin. Veikkaukseni on, että Obama kaikesta hyvyydestään  valitsee oman maan kansalaiset ennen maailman ilmastoa.
Ei siis tunnu uskottavalta, että omien hiilivetyvarantojen käyttöä tultaisiin rajoittamaan eikä ainakaan näistä asioista mentäisi sopimaan kansainvälisesti mitään sitovaa. Ja tästä taas seuraa yhtä sun toista, joka tuntuu maailmassa, Suomessa ja ehkä meillä Naantalissakin. Mutta niistä enemmän toisella kerralla.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!