Mikko Rönnholm: Valtuustokauden päättäjäiset

Tilaisuuden luonteeseen kuuluu, että kiitetään Naantalin kaupungin toimeenpaneva komiteaa ynnä kaikkia tilaisuuden järjestelyihin osallistuvia ja erityisesti  illallisen tekijöitä ja meitä viihdyttäviä soittotaiteilijoita.

Lopettaisin mielelläni tähän näin vaatimattomin sanoin. Ja ymmärrätte syynkin. Tässä kun ollaan vähän niin kuin yhtä perhettä , niin ei ole tapana liikoja kiitoksia läheisille jaella.  Heikki Kumpulainen tämän tiivistää " Kui mul kukki?" runossa. Sukupuolet voivat vaihtaa paikkaa mielissäämme tasa-arvon nimissä

 

"Suuremppa virhet ei miäs voi tehrä ku mennä kehumaan muijatas. Aika harva siihe syylistyykä. Vaik olis kehumis aihet ni parempi o olla visukses vaa. Joskus voi tiätty sillai hienosti päästä joku kiittävä sana

 

Sit o jo eri juttu ku ruveta olema niimpal vanhoi ettei muullaka ola enä väli. Meinan et mitä sil sit enä o väli jos vanha ämmä hiuka ylpistyiski, ainaka jos sil o torellist aihet."

 

Ussem munst tuntu, ku katom muija aamukaffepöyräs Turun Sanoma takka, et ei seekä o mittä kauhajm pal aikuisemmaks muuttunu, simmotis niiku vanhaks ämmäks. Et sama pimu se on ku kolmemymment vuat si.
Se huomio teke mun aika onnelliseks.

Harri Kumpulainen Trumpputrumpetti 2002

 

Tämä runo sopii hyvin tilanteeseen myös siksi, että tänään erityisesti osoitamme kiitollisuutta yhteisessä työssämme mukana olleille ja aivan erityisesti pisimmän uran tehneelle Juhani Vaaraselle, joka aloitti valtuustouransa 1977-

Mutta palataan Jussiin vielä erikseen sen jälkeen kun kerron muutaman muutosluvun  hänen uransa ajalta 1977:stä tähän päivään vuoteen 2012.. Luvut ovat mielenkiintoisia ja niitä voi jokainen pureksia menneitä muistellen tai tulevia ajatellen.

Asukaskohtaiset reaaliset muutokset ovat prosentuaalisesti 1977-2012 olleet seuraavat: Toimintakulut   87 ;Verotulot 53; Valtionavut 172;
Käyttökate -90% Investoinnit -48”

Edellisen valtuuston päätösillallisella lausuin:

Aiheesta voi todeta, että Naantalin kehitys maaliskuntaliitoksesta vuodesta 1964 tähän päivään on ollut menestys. Luojan luomaa ja valtion tuomaa on siinnä tietenkin vahvaksi pohjaksi, mutta kyllä asioita olisi voitu huonomminkin hoitaa. Naantalilaiset ovat tyytyväisiä palveluihin ja vieraat kehuvat kaupunkia. Päätöksentekijät saavatkin sitten jo huonomman arvosanan. Mutta olkoon näin. Ikävämpää olisi olla huonossa kaupungissa hyvä päättäjä kuin olla hyvässä kaupungissa huono päättäjä.

Naantalin pienuus on historiaa ja  taloudenkin taivaanranta voi synkistyä. Ollaan tyytyväisiä siitä, että 45 vuoden aikana on kehittynyt kaupunki, joka voi, jos sitä hyvin hoidetaan, selviytyä vaativimmissa olosuhteissa vaikeammista ja laajemmista tehtävistä.

Nyt tiedämme enemmän. Ja uskon vahvasti, että selviydymme näistä kuvatun kaltaisista sittemmin toteutuneista vaativimmista olosuhteista.                               

Tärkeintä on, että me olemme uskaltaneet tehdä luvuista ja tilanteesta yhteisen johtopäätöksen: Taloudellisesti olemme liukuneet kohti tavallista kuntaa erityisesti muutaman viime vuoden aikana. Sellaista elämä on, suoraan sanoen.

Miten muutos on onnistuttu vastaanottamaan, on tänään mieliimme nouseva kysymys. Kuntaliitos on onnistunut ja arvosana 8  on hyvä. Saaristo-Naantalin ensimmäinen valtuustokausi  on sujunut ,tautologisesti sanottuna sujuvasti.  Valtuuston suorituskyky on ollut kelvollinen. Asiat ovat menneet joustavasti ja rivakasta päätökseen. Ja paljon on tehty rahan määrällä mitattuna. Neljän vuoden aikana valtuusto on päättänyt n. 440 miljoonan euron rahan jaosta toimintakuluina laskettuna vanhan käytännön mukaan ottamatta huomioon sisäisen vuokraus yms. käytäntöjen muutoksia. Tämä tarkoitta, että valtuutettua kohden on rahaa käytetty kymmenen miljoonaa euroa. Se ei ole pikkusumma, jos sitä vaikka vertaa kansantulooni BKT/asukas (35.000€/as) Kansantulosta käytämme yli 12.000 asukkaan panoksen.

Vastuumme on siis suuri. Ja yksikantaan voi sanoa, että valtuusto kollegiona on tehnyt  sen, mikä sille kuuluu: Päättänyt kaupunginhallituksen ja sille valmistelevien lautakuntien ja virastojen esityksestä kuntalain edellyttämistä asioista. Tiedämme kuitenkin, että kaupunginhallituksessa asioiden hoitaminen on olut raskaampaa, vaikeaakin johtuen ennen muuta ulkoisen muutoksen suunnasta ja nopeudesta.
Mutta nyt näyttää huonompikin paremmalta. Tarkastuslautakunta avasi selkeästi ongelmallisen talousasetelman viime keväänä. Hallitus on omassa työssään vastuussa olevan virkamieskunnan kanssa ottanut kesästä lähtien selkeitä askeleita välttämättömän muutoksen suuntaan. Työnsä jättävä valtuusto on linjan hyväksynyt ja uskon useimpien valtuutettujen olevan hyvillään tilanteesta. Kiitos siitä vastuunkantajille ja toivotaan menestystä valitulla linjalla.

Mutta nyt palaan kiitoksiin. Luottamushenkilöiden palkitseminen on vaatimatonta muodoltaan. Pienet Naantalin historiaan liittyvät muistolahjat pyydän saada ojentaa valtuustotyönsä tällä kerralla lopettaville. Hallintojohtaja Riitta Luotio tulee varmistamaan, että kaikki mene oikein.

Valtuustosta jää pois 16 valtuutettua hyvässä tasa-arvon hengessä 8 nais- ja 8 miespuolista.
Kaupunki on kiitollinen ja me valtuustotoverit tunnemme haikeutta. Jälleen näkemisen toivossa luovutamme nyt pikkulahjat:

Hopeiset Alli-riipukset naispuolisilla:
Anne –Marie Hollming-Saari, Minna Jyrkkä, Pirjo Maja, Marika Polso, ja Tutta Uurasmaa (Poissa ovat Christina Leppänen, Viveka Raitanen ja Taija Terä)

Hopeiset Alli-solmioneulan miehille.
Timo Jyväkorpi, Karri Kattelus, Mika Ratilainen, Ville Vuoria, Rauno Vänttinen.

Eritystapauksena Leo Laaksonen, joka edustaa Taija Terän kanssa yhdistyneistä kunnista tulleita. Leon kunnallinen ura on merkittävä vaikka ei pitkä; kuntaliitoksessa valtuuston varapuheenjohtajana ja sittemmin tarkastuslautakunnan johdossa ja aivan erityisesti paluumuuttajan status ja laamannin arvo ovat maininnan arvoisia urheilu ja talousmiehelle.. Naantalin historian kolme osaa annetaan hänelle lahjaksi täyttämään tyhjäksi jääviä vapaahetkiä.

Sitten meillä on aivan erityinen kunnia luovuttaa Juhani Vaaraselle ekstramuistona lahjaksi kuva Haijaisten koulusta.
J

ussin ura on pitkä. Tässä yhteydessä emme hän päätyötään muista muulla tavalla kuin toteamalla, että opettajana Jussi oli oppilaan paras tuki ja turva. Kiitollisia oppilaita tapaa jatkuvasti ja niitä on täälläkin.
Oli sitten kovin luonnollisesti, että Jussin ura alkoi nuorisolautakunnasta 1972 ja kulkeutui vuoden 1976 vaaleissa valtuustoon.  Metrin mittaisessa CV.ssä on merkintöjä hallinnon kaikilta sektoreita satamasta sosiaalitoimeen ja tietenkin kaupunginhallitus.

Urheilumies, kunnostaan huolehtiva, sukunsa verbaalista lahjakkuutta edustava Jussi on nuorekas ja kansakäymisen kyky on erinomainen.
Tarkkasilmäinen ja -korvainen Jussi on ajassa. Seurustelu on hauskan asiasisältöistä. Yhteistyö Jussin kanssa on ilo. Jos hienosta luottamushenkilöstä haluaa piirtää kuvan Jussista saa hyvän pohjan. Sanonpa tämänkin.. Hän olisi, jos olisi halunnut istua Naantalin valtuuston puheenjohtajan pallilla ja vuosikymmeniä sitten. Vaatimatonkin hän osaa olla..

Jussia voi monesta aiheesta kadehtia, kerron  nyt yhden: Kouluajoilta on piirtynyt mieleeni lähtemättömästi kuva – ihan kuin amerikkalaisessa elokuvassa olisin  ollut - portaita laskeutuu  pitkä hoikka kaunotar nimeltään Saara ja tapahtuma paikkana oli kaupunginlääkärin virka-asunto ja siitä on jo vähän aikaa. Tuo ihailemani Jaakkolan Saaran seuraavan kerran taisin nähdä sitten Jussin käsikynkässä. Ja sitten niin moneen kertaan olemme saaneet olla yhteisiä asioita hoitamassa.

Nykyluokituksen mukaisesti voimme sanoa, että Vaaraset ovat enemmän kuin kolmen A:n luokkaan kuuluvia, vastuunsa hoitaneita hyviä ihmisiä.
On ilo lausua kiitokset Jussi sinulle pitkästä urastasi Naantalin asioiden taitavana hoitajan ja erinomaisena ystävänä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!