Miinuskorkoa ja insinöörejä

Richard Milne kirjoittaa Tanskan ja miksei Ruotsinkin erikoisesta tilanteesta. Tarinassa kerrottaan seksiterapiayrittäjästä, joka sai yksityispankilta miinuskorolla kolmeksi vuodeksi lainaa. Tämä johtuu tietenkin siitä, että keskuspankit perivät 0,75 % maksua keskuspankkiin talletetuista varoista. Joten kannatta privaattipankkien lainata miinusmerkkisellä korolla ennen kuin maksaa keskuspankeille.
Kolumnisti lopettaa juttunsa:

Huolta on siitä, mitä tapahtuu, jos negatiivinen korkotaso jatkuu pitkään. Suurin välitön huolenaihe on kasvattaako se asuntojen hintakuplaa. Tanska, jonka kotitaloudet ovat jo kaikkein velkaantuneimpia maailmassa, ja jossa on Kööpenhaminassa nähty hintojen nouseminen yli kriisiä edeltäneen huipputason. Ruotsissa Riksbanken on edelleen erittäin huolestunut kotitalouksien velkaantumisen noususta.

Skandinavian pankkiirit sanovat että mitä pidempää alle nollatason mennään, sitä todennäköisempää on, että tavalliset kuluttajat pitävät rahavaransa käteisenä. Eräs asiantuntija sanoo: "Emme vain tiedä miten pitkällä aikavälillä tämä vaikuttaa meihin. Tämä on täysin uusi tilanne. Mitä kauemmin tätä jatkuu, sitä enemmän on uhkanamme ovat vääristymät. "

Anders Borg:”Suomi tarvitsee lisää insinöörejä”

Anders Borgin mielestä Suomen vahvuuksia ovat avoimuus ja teknologiapainoinen kulttuuri. Suomessa on maailman koulutetuinta työvoimaa, ja sellainen tukee yritysten toimintaedellytyksiä.

Tuli vaan mieleeni, että oliko tuo piiloviesti Juha Sipilän puolesta?
Viesti muilta osin olikin sitten selvää tekstiä, mitä Alex Stubb ei Borgin puoluetoverina ja ilmaisen ehdotuksen Suomelle Borgilta saaneena, ei ole onnistunut ymmärtämään.

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ei pidä velkaantumista ongelmana Suomelle. Vastikään Suomen hallitukselle talousraportin kirjoittaneen Borgin mukaan Suomen talouspolitiikka ei kaipaa kiristämistä, vaan taloutta voisi hänen mielestään jopa elvyttää investoinneilla ja yritysten verohelpotuksilla.

Ylen aamu-tv:n haastattelema Borg vieraili Helsingissä uudessa tehtävässään kansainvälisen finanssikonsernin neuvonantajana.

Haastattelussa tivattiin, että miksi Suomi ei ole kilpailukykyinen vaikka meillä yksikköpalkat ovat Ruotsia pienemmät?
Ongelma on vientialojen, paperin ja Nokian,  romahdus sekä tuottavuuden huonoa kehitys. Risuja ei annetakaan työtä tekeville vaan sitä johtaville. Niin ja sitten vielä sitä konsensustakaan Borg ei haukkunut, vaan päinvastoin toivoi sitä.
Väärään kurkkuun menivät aamukahvit  Suomen talousviisaille, jotka  yksipuolisesti ovat  julistaneet vyön kiristystä välttämättömyyttä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!