Mihin menet Suomi

MonennopeudenEurooppaMunchau20170314.JPG

Tästä ansasta voidaan päästä ulos hajoamisprosessin jälkeen integroitumalla uudelleen. EU nykyisellään on monoliittinen; Se on oikeudellinen kehys kaikille, joka ei sovi kenellekään. Paras vaihtoehto olisi rakentaa kohtuudella integroitu ydin ja sallia sitä  ympäröivät vähemmän integroituneet maat  ulommalle kehälle. Kaikissa jäsenvaltiot kuuluisivat tulliliitoon ja sisämarkkina-alueeseen, mutta eivät välttämättä rahaunioniin tai yhtenäisen sisä- ja ulkopolitiikan eikä yhteisen puolustus – ja turvallisuuspolitiikkaan sitoutuneisiin.
Vapaa liikkuvuus voisi olla määritelty pakolliseksi sisäpiirin jäsenmaille mutta vapaaehtoinen muille. Wolfgang Münchau FT 13.3.2017.

Juha Sipilä, kesk näyttää prosessikaaviota, jossa Suomella on taas erityisiä ongelmia. Ne tulevat vain mutkistumaan, kun/jos SOS hallitus muuttuu SOT tai SOH hallitukseksi. Pelkkä SO ei riitä ja kapeaksi hallitus jää porvarillisten apupuolueidenkin korvatessa Persut.

Suomen onni tällä hetkellä taitaa olla se, että euro tekee mahdolliseksi olla Suomelle tärkeässä turvallisuuspolitiikassa sisäpiirissä. Ilman valuuttaunionia voisi olla vaarana joutua ulkokehälle muiden entisten itäblokin maiden kanssa.Suomen onni on myös se, että Juha Sipilä ja Petteri Orpo kuuntelevat  presidentti Sauli Niinistöä, jolle EU asiat eivät suoranaisesti kuulu, mutta joka niitä ymmärtää.

Wolfgang Münchaun ja Angela Merkelin kuvat kertovat, että monenlaisia mutkia on niin jäsenmaiden kuin henkilöiden välillä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!