Mihin menee USA?

Obama+Romney+grafiikkaa+2012106.jpg

Edelliset  Yhdysvaltain presidentinvaalit 2008 järjestettiin 4. marraskuuta 2008. Voittaja, 52,9 % äänistä ja
69 456 897 ääntä sekä 365 valitsijamiestä saanut demokraattipuolueen Barack Obama, astui virkaan 20. tammikuuta 2009. Toisen pääpuolueen, republikaanien, ehdokas oli John McCain (45,7 % ja 59 934 814 ääntä, 173 valitsijamiestä). Voittoon vaadittiin 270 valitsijamiestä. Kuten myös edellisessä vaalissa, valitsijamiesten lukumäärä määräytyi vuoden 2000 väestönlaskennan perusteella.


Ihmeiden maa Amerikka

Barack Obaman voitto oli selvä ja valitsijamiehissä vielä selvempi. Enemmistövaali on tällainen eli kun pääsee voitolle saa suhteellisesi enemmän valitsijamiehiä kuin ääniä.

 Viimeksi äänestäjiä oli n. 130 miljoonaa. äänestysprosentti äänioikeutetuista oli viimeksi runsaat kuusikymmentä prosenttia ja äänioikeusikäisistä runsaat 50 prosenttia. Luvut lienevät vähän epävarmoja, sillä International Herald Tribunen mukaan kolmasosa USA:n äänestysoikeutetuista ei ole äänestysrekisterissä. Vuoden 2006 tutkimuksen mukaan vain 71 % valkoisista, 61 % mustista, 54 % latinoista, ja 49 % aasianamerikkalaisista äänioikeutetuista on äänestäjärekisterissä. Syynä ovat rajoittavat rekisteröintisäännöt. Herald Tribunen mukaan kohtuuttomat esteet ovat demokratian uhka. Vapaaehtoisten ja palkattomien järjestöjen vastuulla on äänestäjien auttaminen äänioikeutensa saamiseksi. Herald Tribunen mukaan liittovaltion ja osavaltioiden hallinnon tulisi edistää rekisteröintiä ja sallia se myös äänestyspäivänä. Lehtitiedon mukaan todellinen äänestysprosentti suomalaisittain ajateltuna on varmaankin alle 50 prosenttia.

Tällä kerralla tilanne ennakkoasetelmissa on tiukka ja sen voi nähdä tasapainonosavaltioiden määrän ja siellä tehtyjen mielipidemittausten perusteella. kts grafiikka ja klikkaa sitä suuremmaksi.

Jännitystä tulee olemaan siis loppuun asti.Barack Obama on tehnyt merkittävän työ ja puhkaissut yhden teräslasisen katon. Kyllä hänelle soisi jatkoajan, vaikka tiedämmekin, ettei Mitt Romneykaan ole lopun alku tuskin edes Gerge W. Bushin tyyppiä sittenkään. Ehkä siellä sisällä on ihan tavallinen liikemies-konservatiivi, joka puhuu ranskaa. 

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!