Mielipidemittaukset ennustavat oikeistopopulisteille 18 prosenttia. Ilkka Kantola ja Janne Laulumaa valittiin SDP:n ehdokkaiksi

 • Italian hallituksen keräämien tietojen mukaan EU-kriittiset oikeistopuolueet saisivat tämän hetkisten kansallisten mielipidemittauksen mukaan 18 prosenttia äänistä, jos eurovaalit pidettäisiin nyt. EU-kriittisten äänet jakautuisivat kuitenkin usealle ryhmittymälle.
 • Vapaa ja demokraattinen Eurooppa EFD, johon perussuomalaisten Sampo Terhokin kuuluu, menettäisi ääniä. Sen viime vaaleissa saama 4,2 prosentin ääniosuus kaventuisi 3,6 prosenttiin. Samalla sen paikkamäärä tippuisi nykyisestä 32:sta 27:ään.
  Myös brittikonservatiivien miehittämän Euroopan konservatiivit ja reformistit ECR:n äänisaalis pienenisi 7,3 prosentista 5,3 prosenttiin. Paikkamäärä tippuisi 40:een.
  Voittajiin kuuluisivat riippumattomat oikeistolaiset, joiden joukossa vaikuttaa tällä hetkellä muun muassa Ranskan Marine Le Pen. Riippumattomat pitävät parlamentissa hallussaan nykyään 31 paikkaa.
  Riippumattomat ja uudet äärioikeistolaiset ryhmittymät saisivat mielipidemittausten mukaan yhteensä 9,1 prosenttia äänistä, mikä tietäisi niille peräti 68 parlamenttipaikkaa.
  Epäselvää kuitenkin on, miten tämä sekalainen seurakunta vuonna 2014 kokoontuvassa uudessa Euroopan parlamentissa ryhmittyisi.
 • Murskatappion eurovaaleissa on kärsimässä Euroopan kansanpuolue EPP, johon Suomen kokoomus ja kristilliset kuuluvat.Mielipidemittausten mukaan EPP olisi menettämässä lähes 50 paikkaa. Sen paikkamäärä supistuisi 275 paikasta 226:een.
  Suomen pääministerin Jyrki Kataisen nimi on esiintynyt spekulaatioissa, joissa on veikkailtu EPP:n tulevaa kärkiehdokasta ja samalla tulevaa EU-komission puheenjohtajaa.
  EPP pysyisi kuitenkin niukasti parlamentin suurimpana puolueena sosialistien nostaessa paikkalukunsa nykyisestä 194 paikasta 219:ään.
  Parlamentin kolmanneksi suurin ryhmittymä, liberaalien Alde, menettäisi näillä näkymin paikkamääräänsä lievästi 85 paikasta 78:aan.
 • Talouskomissaari Olli Rehn pyrkii Alden kärkiehdokkaaksi, mutta hänen mahdollisuutensa tulla valituksi EU-komission puheenjohtajaksi ovat vähäiset puolueen heikon kannatuksen vuoksi.
 • Myös Vihreät ovat näillä näkymin menettämässä paikkamääräänsä nykyisestä 58:sta 40:een.
 • Eurovaalit järjestetään 22.–25. toukokuuta 2014. Vaaleissa valitaan 751 europarlamentaarikkoa.
  Kauppalehden verkkosivut 1.12.2013

SDP:n 13 ehdokasta valittu. 12 oli paikalla, vain 13. puuttui?

He ovat aakkosellisessa järjestyksessä:

1. Timo Harakka, toimittaja (Keski-Suomi)
2. Liisa Jaakonsaari, MEP (Oulu)
3. Ilkka Kantola, kansanedustaja (Varsinais-Suomi)
4. Kimmo Kiljunen, ulkoministerin erityisedustaja (Uusimaa)
5. Johannes Koskinen, kansanedustaja (Häme)
6. Miapetra Kumpula-Natri, kansanedustaja (Pohjanmaa)
7. Janne Laulumaa, pääluottamusmies (Varsinais-Suomi)
8. Riitta Myller, kansanedustaja (Savo-Karjala)
9. Kaisa Penny, apulaisrehtori (Pirkanmaa)
10. Nasima Razmyar, viestintäsihteeri (Helsinki)
11. Mitro Repo, MEP (Helsinki)
12. Eero Vainio, opiskelija, SDP:n varapuheenjohtaja (Häme)
13. Thomas Wallgren, filosofian dosentti, yliopistonlehtori (FSD)

Kohti työn ja oikeudenmukaisuuden Eurooppaa

 • Euroopassa käydään ensi keväänä vaalit. Kansalaiset pääsevät valitsemaan, mihin suuntaan ja kenen johdolla Euroopan unionia kehitetään.
 • Sosiaalinen kriisi on leimahtanut erityisesti taloudellisen kriisin maissa. Nuorisotyöttömyys on noussut niin isoihin lukuihin, että riskinä on kokonaisen sukupolven menetys. On sosialidemokraattien tehtävä huolehtia, että näin ei pääse tapahtumaan. Siksi haluamme vauhdittaa nuorisotakuun ottamista käyttöön Euroopan unionissa.
 • Sosialidemokraatit haluavat kulkea kohti ihmisten Eurooppaa. EU:n oikeutus kansalaisten silmissä on kärsinyt kriisin kourissa. Päätökset näyttäytyvät etäisinä. SDP on kansanliike, jonka tehtävä on varmistaa, että Eurooppa toimii kansalaisten parhaaksi.
 • Euroopassa on liian pitkään edetty markkinoiden ehdoilla. Nyt tarvitaan työn ja oikeudenmukaisuuden Eurooppa, joka suojelee työntekijöitä, tarjoaa työtä ja mahdollisuuksia kansalaisilleen - ja joka varmistaa, että maailman suurin rauhanprojekti jatkuu.
 • Eurooppa nousee vain työtä tekemällä. Oikeudenmukaisuus on yhteisten pelisääntöjen kunnioittamista.
 • Puoluevaltuusto pitää tärkeänä sosialidemokraattien työtä ahneuden ja veroparatiisien suitsemiseksi Euroopassa.
 • Euroopan parlamentin vaaleissa 2014 on maanosallemme mahdollista ottaa uusi suunta. Sosialidemokraatit haluavat rauhan, demokratian, työn ja oikeudenmukaisuuden Euroopan.
  Puoluevaltuusto Salo 1.12.2013


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!