Michel Rocard 1930-2016

MichelRocad20160702.JPG

Euroopan Parlamentin  sosialidemokraattisen ryhmän kokouksessa vieressäni istui Michel Rocard. Ranskan entinen pääministeri ja Sosialistipuolueen pääsihteeri kuoli FT:n tietojen mukaan heinäkuun toisena päivänä 85 vuoden iässä.
Hänen kuusikymmentä vuotta kestäneen uran aikana hän oli kilpailija ja siksi  Francois Mitterrandin epäsuosiossa.  Pääministerin  paikalta vuonna 1991 presidentti hänet syrjäytti suosikkinsa Edith Cressonin tieltä. EU-vaaleissa presidentti tuki kyseenalaiseksi sosilaistiksi tullutta jalkapallomogulia Bernard Tapieta.

Michel Rocard oli vaatimattoman, tavallisen oloinen ENA:n käynyt mahtipoliitikko, joka paikalla ollessaan ehti vaihtaa muutaman sanankin aakkosjärjestyksen perusteella vieressä istuvalle pienen Suomen keltanokan kanssa - hän ransakalaiseksi suostui puhumaan englantia. Hän olikin EP:ssä vuoteen 2009 asti, joten integraatioin myönteisesti suhtautuneena hän ehti nähdä EU:n laajenemisen ja syvenemisen, eikä joutunut olemaan nykyisen alennustilan todistajana.

Ryhmäkokouksista muistelen hänen tuhahdelleen Labourin riveistä nousseiden jonkin sortin äärivasemmistolaisten marxilaisista puheiden aikana.
Hänet nimettiinkin toisen tien kulkijaksi ja vasemmiston modernisoijaksi. Ystäväänsä Paavo Lipposta hän kehui.

Itsetunto oli loppuun asti vahva; FT:n Anne-Sylvaine Chassanyn haastattelussa viime syksynä hän ei kuitenkaan suostunut nimeämään aatteellista perillistä siksi, että hän ei ollut vielä kuollut.

Politiikka on julma maailma. "Siellä vallitsee viidakon lait; selkäänsä voi sada kuka tahansa. Silti Pohdiskellessaan valtiovarainministeri Macron poliittisia tavoitteita, hän pitää myönteisenä, että talousministeri samoin kuin pääministeri Valls pyrkivät jatkamaan hänen työtään. Taistelu muuttaa vasemmiston suuntaa ei ole loppuun saatettu, totesi Rocard viime syksyn haastattelussa.FT 3.7.2016

MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!