Mauno Koivisto aloitti toisen tasavallan

MaunoKopivistomuistotilaisuus20170525.jpg

Saimme Leenan kanssa kunnian ja rohkenen sanoa ilon olla mukana Mauno Koiviston saattojoukoissa.

Me kirkossa läsnä olleet näimme edessä istuvia hahmoja ja tv-kuvaajan kenkiä. Mutta se on sivuseikka: Tasavallalle poikeuksellisen näyttävä juhla on onnistuneesti välitetty  suoraan ja välillisesti sanoin ja kuvin kaikkien kansalaisten siis koko kansan ulottuville. Kiitos kuuluu tekniikan suomille mahdollisuuksille, joita ammattitaitoisesti tiedotusvälineet ovat hyödyntänet jurikaan tunnelmaa häiritsemättä. 

Tunnelma ja puheet ottivat kuulijan otteeseensa:

Kiitollisuus, kaipaus ja toivo uskaltaisiko sanoa elämän ihme valtasi mielen.
Puheet olivat hieno kokoelma eikä niitä voi eikä niitä voi eikä pidä panna mihinkään järjestykseen. Puhujat olivat nähneet paljon vaivaa ja onnistuneet. Tuomas Anhavaa mukaillen: Ei kauneus ja hyvyys sanoja tarvitse, mutta totuus ilman sanoja on arvoton. Sanat osuivat ja vaikuttivat. Niitä kannattaa tutkiskella.

Asiaan kuuluva moka

Ja sitten yksi Koivisto-lainaus runsaaseen elävien viisauksien joukkoon. Rehtori emeritus Keijo Virtanen kertoi tohtori Mauno Koiviston riemutohtori promootiosta. Kun hän oli  selvittänyt seremonian kulkua etukäteen kunniavieraalle sekaannusten välttämiseksi. Koivisto oli huolta vähentääkseen tokaissut, etteikö jokaiseen "hienoon tilaisuuteen joku moka kuulu".

Niinpä sitten nytkin kävi, kuten lehdet ja monet läsnäolijat huomasivat ja kuten kuvasta selviää.
Pieni päivämäärävirhe ei vaikuttanut, päinvastoin: Näin 25.11.1923 piirtyi vahvasti mieliimme. Tänään Turun Sanomat vielä varmuuden vahvistamiseksi lainasi syntymäpäivän lehden etusivua, jossa oli tietyllä tavalla aiheeseen liittyvä uutinen eduskunnan armahdusasian keskustelusta.

Toinen tasavalta

Myös vuoden marraskuun pääuutiseenkin viitaten Mauno Koiviston presidenttikaudesta alkanutta Suomen historian jaksoa voitaisiin nimittää toiseksi tasavallaksi, jota  Sauli Niinistö kirkossa esitti ja jota muistosanat lausunut Paavo Lipponen säätytalossa sanoi kannattavansa.
MR

Ps. Paavo Lipposen puhe kannattaa lukea

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!