Markku Tuuna 60 vuotta

MaijajaMarkkuTuuna20140415.jpg

Naantalin kaupungin johdossa on juristeilla ollut vahva asema. Kaupunginjohtajat Oskari Tervoa lukuun ottamatta kaikki ovat olleet juristeja.
Neljäkymmentä vuotta sitten luottamushenkilöiden juristiketjun aloitti laamanni Eero Sutinen, jonka auskultantteina sen jälkeiset kaupunginhallituksen johtomiehet ovat olleet.

Pankkiurasta jo luopunut KTM, varatuomari, Markku Tuuna aloitti kunnalliset luottamustehtävät aikamiehenä 1996 vaaleissa. Tuore valtuutettu valittiin 1997 kaupunginhallitukseen. Naantalissa oli silloinkin ikävä kaupunginjohtajakriisi, josta Markku Tuuna aivan silmin nähden kärsi.

Tilanne muuttui Naantalin ja hänen kannaltaan ratkaisevasti, kun hän Rauman aikainen koulukaverinsa Timo Kvist tuli normalisoimaan kaupunkia. Vuonna 2001 kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittu Markku tuki Timoa tuossa prosessi tyylikkäästi.


Kymmenen vuotta sitten sanoin, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja on kaupungin tärkein luottamushenkilö ja jatkoin:
”Tässä yhteydessä sopinee käyttää jääkiekkovertausta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei ole keskushyökkääjä, ei luottopakki eikä valmentaja. Hän on mielestäni maalivahti: Hän on koko ajan kentällä ja hän on viimeinen turva ja takuumies. Häneen on voitava luottaa ja hänestä lähtee tiimin yhteishenki. Työ on raskasta, yksinäistä ja vastuullista ja mikä pahinta katsomo on armoton. Markku on hyvä molari. Hän ei turhia tuulettele, ei hanki jäähyjä, hän hoitaa homman eleettömällä tyylikkyydellä.

Hän on asiallinen, joukkuetovereita ärsyttämätön herrasmies, joka saa vastapuolenkin kunnioittamaan häntä niin, että maalinteon yrityksenkin tulee olla reilun pelin sääntöjen mukaisia.”

Poliittisessa toiminnassa arvostusta saavat osakseen ne, joilla on vakaumus, maailmankatsomus, jonka puolesta työskennellään, ja johon uskotaan. Markku kuuluu tähän sarjaan: Olen vakuuttunut, että hän politiikassa mukana edistääkseen hänen arvomaailmansa mukaista toimintaa, eikä hänelle ole helppoa sotkea arvoja pelin politiikkaan. Sellaisen henkilön kanssa on helpompaa työskennellä muittenkin, kun motiiveja ei tarvitse arvailla.


Kymmenen vuotta sitten aivan sattumalta kevään korvalla TS:n toimittaja soitti ja uteli kantaani Rymättylän Naantaliin liittämiseen. Sanoin:
”Ennen kannan lopullista lukkoon lyömistä, haluan pyytää aiheesta lausuntoa alan parhaalta asiantuntijaltamme Markku Tuunalta, jolla on käytännön kokemusta rymättyläläisliitosta. Hän jos kuka voi arvioida yhteistyömahdollisuuksia onnistumisen edellytyksiä. Markku sinä siis tiedät, voimmeko löytää sellaisen yhteisen sävelen, että voisimme aloittaa läheisemmän yhteistyön jopa solmia pysyvän liiton Rymättylän kanssa.”

Tarkoitin tietenkin sitä, että Markun aviopuoliso ja työtoveri oli silloin kuten nytkin rymättyläläinen Saarnin Maija.


Ja siitä se sitten alkoi pitkä ja koukeroinen tie kuntien välisessä yhteistyökentässä. Markku on siitä asti menestyksellisesti ja taitavasti johtanut yhteistyötä. Saaristo Naantalin syntyyn johtaneessa prosessissa hän oli ratkaisevassa roolissa. Tulos ei olisi millään kohtuudella arvioituna voinut olla parempi.

Siihen ei tilanne valitettavasti päättynyt. Kuntaliitos lisättynä sotesotkuilla on ollut jatkuva ruljanssi ikään kuin mankeli, johon olemme joutuneet tasavallan pyykkäreitten ministereiden, mutta ennen muuta ministeriöiden toimesta tahtomattamme. Markku on näissä kuvioissa osoittanut oivaa osaamistaan ja kaikkein pahimmista puristusvaiheista on selvitty – toistaiseksi. Kiitos siitä.


Naantali ei olisi Naantali, ellei silloin tällöin törmättäisi ongelmiin kaupunginjohtaja-asiassa. Tälle kerralla salama iski sairaalassa ja Timo Kvist putosi pelistä vakavan komplikaation seurauksena. Tilanne putosi tietenkin kaupunginhallituksen puheenjohtajan syliin ja Markku jouti yllättäen uuteen tilanteeseen. Siinä ratkaisussa hänen ja viran väliaikaisen hoitajan Martti Kallu Sipposen yhteistyö osoittautui erinomaiseksi. Tuloksia ei tarvitse selittää; numerot puhuvat puolestaan.

Naantalin kaupungilla ja naantalilaisilla on tänään oivallinen mahdollisuus kiittää Markku poikkeuksellisen mittavasta ja merkittävästä panoksestaan tämän vähäistä suuremman kotikaupunkimme hyväksi tehdystä työstä. 


Ja sitten taas saatte pistää tikulla silmään, kymmenen vuotta sitten sanoin:
”Maija ja Markku: Olette komea pari; Markku on paikallisena pääministerinä on valtakunnallisissa mitoissa, (tuolloin raitis ja eronnut Matti Vanhanen) mutta onneksemme et hänen tavoissaan. Me naantalilaiset olemme rauhallisella mielellä, sillä meillä sattuu olemaan sisäpiiritietoa siitä, että Markku ei harrasta ongelmia tuottavaa liiallista raittiutta”.

Valtakunnan johdon muutoksista huolimatta vertaus osuu nytkin. Mitat ovat pääministeriluokka, mutta Markun vähemmän kuvaava tyyli sopii tänne pikkukaupunkiin paremmin.

Maija vaimoa kiitämme menneestä ja tulevasta erikoisasiantuntija-avusta. Niinpä luottavaisin mielin toivotamme Herra päivänsankarille onnea ja kaikkea hyvää hänelle ja läheisilleen.

Kvpj:n MR:n  onnittelupuhe Matkustajaterminaalissa

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!