Marian ilmestyspäivänä 13.3.2016 ja ylpeyden synti

NeitsytMaria20160312.JPG

Tänään sunnuntaina 13.3. on Marian ilmestyspäivä eli marianpäivä on kristillinen juhlapäivä, joka juhlistaa arkkienkeli Gabrielin ilmestymistä Neitsyt Marialle ilmoittamaan Kristuksen tulevasta syntymästä. Tapauksesta kerrotaan Luukkaan evankeliumin ensimmäisessä luvussa. Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa sekä useissa protestanttisissakin kirkkokunnissa juhlapäivää vietetään 25. maaliskuuta, tasan yhdeksän kuukautta ennen joulua. Nykyisin se kuitenkin on vain harvoissa maissa yleinen pyhä- ja vapaapäivä.
Suomessa Marianpäivä oli vuoteen 1954 saakka yleensä keskelle viikkoa sattuva pyhäpäivä. Sitä vietettiin vanhan kristillisen käytännön mukaisesti 25. maaliskuuta. Wikipedia

Mutta ilmestyksestä ei ole kysymys, vaan sen päivän siirtämisestä ja siihen liittyen piispa Irja Askolan Hesarissa olleesta synti-haastattelusta.

Eikä mistä tahansa pikku filungeista, vaan kaikkein pahimmista: ylpeydestä, kateudesta, vihasta, laiskuudesta, ahneudesta, ylensyönnistä ja himosta.
Ne ovat ne seitsemän kuolemansyntiä. Ja niihin me suomalaiset olemme Askolan mukaan sortuneet. Minä, sinä, me kaikki.

Askola puhuu kollektiivisesta synnistä, joka vie Suomea väärään suuntaan.
Ihmiset kaivautuvat omiin poteroihinsa ja seurustelevat vain samanmielisten kanssa. Sosiaalinen pääoma rapautuu, kun ihmiset eivät enää tunnista toistensa todellisuutta. Uskotaan, että oman kuplan totuus on paras totuus. Se on vääränlaista ylpeyttä.
Ylpeys on kuolemansyntien listalla ensimmäisenä, se on synneistä pahin. Se tuottaa ylimielisyyttä.

Marko Junkkarin haastattelussa kysellään kirkon kyseenalaisesta kuplaylpeydestä eli siitä, ettei loppiaista ja heletorstaita voida siirtää viikonloppuun tehokkuuden parantamiseksi. Mielestäni piispan vastaus on falski ja tekopyhä

Neljäs kuolemansynti on laiskuus. Piispa ei moiti suomalaisia laiskuudesta.
Viime keväästä lähtien hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat vääntäneet yhteiskuntasopimusta, jossa pyritään parantamaan yritysten kilpailukykyä muun muassa työaikaa pidentämällä.

Kirkollakin oli rooli neuvotteluissa, sillä hallitus ehdotti kahden arkipyhän, helatorstain ja loppiaisen, siirtämistä viikonloppuun. Kirkko vastusti. Askola kiistää, että kyseessä olisi ollut kirkon änkyrämäinen omien etujen puolustaminen.

”Kyse oli ihmisten puolustamisesta. Kaikkea ei voi mitata rahassa. Pikkuruinen Suomi olisi irtaantunut globaalista ikiaikaisesta kristillisestä kalenterista. Ei kilpailukykymme sen varassa ole.”

Ikiaikainen kirkollinen kalenteri on oman aikamme fariseusten kupla, jota sovelletaan toisinaan. Marian ilmestyspäivän siirtäminen on ollut mahdollista, kun taas kahteen kertaan siirrettyjen helatorstain ja loppiaisen uudellen siirtäminen ei sovi.
  Viikolla olevat arkipyhät eivät ratkaise ihmisten ja Jumalan suhdetta.

Hesarin kulttuuritoimittaja kirjoitti eilen Marian ilmestyspäivästä ja samalla muistutti EU:n tähtisymbolin alkuperästä. Onkohan tämä yhteys avautunut viime aikoina sordinossa EU:sta puhuvalle katoliselle Timo Soinille.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!