Mahdoton maanantai syyskuun 28pnä 2015

ObamaPutin20150928.jpg

Hyvät ystävät palstalla on ollut hiljaista ihan manuaalis-teknisestä  syystä.

Mutta nyt maailman, Suomen ja Naantalin tärkeänä päivänä muutama pointti poimintoina Hesarin 28.9.2015:

1.  EU-maat ovat pyytäneet vastahakoista presidentti Barack Obamaa tapaamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina YK:ssa. Obama on pitänyt Putiniin etäisyyttä, mutta nyt Venäjän joukot Syyriassa ovat muuttaneet pelitilanteen.
"Jos tilanne on kallistumassa johonkin suuntaan, se suunta on al-Assadille myönteinen", arvioi yksi YK-lähde.

2.  Ikävä kyllä Suomi-uutisten aiheina olivat turvapaikanhakijoita vastaan tehdyt iskut Lahdessa ja Kouvolassa. The New York Times kutsui niitä "ehkä kaikkein myrkyllisimmiksi" mielenosoituksiksi Euroopassa.Suomalaiset diplomaatit, kansalaisjärjestöjen työntekijät ja virkamiehet saivat vastailla New Yorkissa toistuviin kysymyksiin Suomen kehitysapuleikkauksista ja rasismista turvapaikanhakijoita kohtaan.

3.  Sote-uudistus voi saada aivan uudenlaisen vaihteen, jos EU pakottaa ottamaan potilaan valinnanvapauden tosissaan. Silloin on arvioitava myös poliittisesti herkkää kysymystä, ovatko yksityiset ja julkiset palveluntuottajat tasavertaisessa asemassa.
Sote-uudistuksessa on keskusteltu enimmäkseen siitä, millainen palvelujärjestelmän pitäisi olla. Eikö olisi jo korkea aika puhua siitä, mitä potilaat tarvitsevat?

Naantalin kaupunki alkaa käsitellä pakolaiskysymystä kaupunginhallituksen kokouksessa.

4.  Naantalin kaupungilla on tällä hetkellä toistaiseksi voimassa oleva sopimus 1–5 pakolaisen vastaanottamisesta vuosittain. Sopimuksen mukaan kunta sitoutuu järjestämään ko. henkilöiden asumisen ja heidän tarvitsemansa palvelut. Kuntaan muuttaessaan pakolaisilla on samat oikeudet kantaväestön kanssa palveluihin.
Hallitus on neuvottelussaan 11.9.2015 hyväksynyt maahanmuuttopoliittiset toimen piteet kasvavaan hakijamäärään vastaamiseksi.
KAUPUNGINJOHTAJA: Kaupunginhallitus käy keskustelun asiasta ja antaa ohjeitaasian jatkovalmistelua varten.

Näiden poimintojen lisäksi tänään julkistetaan valtion budjetti ja hallitus päättä, miten se suhtautuu työmarkkinajärjestöjen esityksiin ja Naantalissa lausutaan saaristokaupungista.

Harvinaisen paljon asioita on siis ratkaistavana ja ihan hyvä huomata, että emme ole ihan kaiken suhteen oman onneemme seppiä emmekä ihan maailman napa.
Niinpä taas kerran on muistettava vanha snellmanilainen viisaus siitä, että yritetään vaikutta niihin asioihin, joihin voidaan. Ja jollain tavalla voidaan sittenkin aika moneen.
Suomella olisi ehkäpä jotain vaikutusta Obaman ja Putinin tapaamiseen, jos olisimme aktiivinen ja arvostettu maa. Pakolaiskysymyksen suuret linjat ovat ensisijaisesti korkeimmissa käsissä, mutta kyllä ratkaisuun YK:ta ja sen järjestöjäkin tarvitaan. Eli niiden, jotka sanovat, että ongelmat pitää ratkaista alkulähteillä, luulisi olevan aktiivisia kansainvälisten toimintojen tukijoita eikä leikkaajia. Omalla tavalla sitä saamme mitä tilaamme. 

Naantali on ollut nihkeä pakolaisasiassa, minimien minimejä ja nolla-ratkaisuja on täältä valtion viranomaiset tottuneet kuulemaan. Kun nyt samalla kerralla Naantali toivoo saaristokaupunkistatusta, niin arvatkaapa olemmeko me sellaisissa kirjoissa, joille ymmärrystä heltiää. Kannattaa harkita ensiksi, mitä sydän sanoo. Ja vaikka sieltä ei mitään kuuluisi,  niin miettikääpä lompsan sanomaa, kun antaa niin saa.
Saaristokunta on vaikea juttu, enkä usko lottovoittoihin, mutta jospa oikein kirjoitetulla lisänumerolla saisi jotain.

Yhteiskuntasopimus on sitten iltapäivällä tiedossa, kuten valtion budjettikin. Sote pysyy aiheena vielä pitkään. Niihin sitten palataan.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!