Maakuntavaalit tulevat - Maakuntaverot odottavat

SoteMerikantoYle20160406.JPG

Hallituksen usko maakuntatason näyttää vahvalta. Monien asiantuntijoiden ehdottama kokeilumallista ei ole lämmetty. Ehdotus oli, että olis toimittu kuten aikoinaan peruskoulua ja terveyskeskuksia toteutettaessa, eli aloitettaisiin yhdestä maakunnasta ja kokemuksien karttuessa järjestelmää korjattaisiin ja laajennettaisiin.

Nyt haukataan niin suurta kakkua, että siinä murut menee moneen kertaan väärään kurkkuun. Ikävä, ettei  maltillisuus ole saanut jääräpäistä hallitusta kallistamaan korvaansa.

Kilpailu ja markkinat tulevat vahvasti kuvaan.

Kaikki palvelut tulee yhtiöittää. Valinnanvapauden tarkkaa piiriä ei ole päätetty. Perustasolla tulee olemaan pääsääntö esim. vanhustenhuollossa ja terveyskeskustasolla. Erikoistasolla valinvapautta sovelletaan sopivissa kohdissa. Sijoittajat voittavat ja kansa maksaa, jos pystyy.

Alueiden määrä muuttui eli niitä tulee 18 maakuntaa eikä 15 kuten marraskuussa päätettiin.

Rahoitus hoidetaan valtionverotusta ansiotuloveroasteikkoa muuttamalla.
Maakunnat saavat valtionosuudet yleiskatteisena, joka mielestäni tarkoittaa, että maakunnat päättävät mihin rahat pannaan ja se on sitten sattuman kauppaa.

Vaalit järjestetään eikä aloiteta kuntien valitsemilla valtuustoilla. Tällä aivan ilmeisesti pyritään siihen, että halutaan varmistaa, että paluuta ei ole.

Päättäväisyys ja jääräpäisyys ovat menneet sekaisin. Ja se mistä ei tullut pienintäkään vihjettä oli se säästöjen aikaansaaminen. Ihan varmaa on, että murrosvaiheesta tulee kallis ja monille palveluja tarvitsevalla hankala.

Oheisen kuvan radiotoimittaja  puhui jos sanaa käyttäen tulevaisuudesta ja perusteli sen käyttöä kokemukselle sote-asioissa. Eli odotus jatkuu epävarmuuden vallitessa.Ja onko pilvi edes ohut?

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!