Maailman kirjat

FT1432016.JPG

Angela Merkelin CDU-puolue kärsi hänen politiikastaan Saksan osavaltiovaaleissa. Mutta häntä arvostelleet puoluetoverit, opponentit eivät vahvistaneet asemiaan. SPD:n vaalit menivät surkeasti paitsi siellä, missä oli kunnon kamppailu osavaltiovallasta eikä kansanäänestys pakolaispolitiikasta.

Muistan äitini jo 1900-luvun alkupuolella syntyneenä ja tavallisesti asioista perillä olevana tahona lainanneen jonkun viisaamman väitettä,

että saksalaiset ovat mitä ihailtavimpia yksilöinä, mutta mitä tuomittavimpia kansana.

Tämä näkemys saa vahvistusta tänään. Onneksi tuo ihailtava yksilö on vielä johdossa.
Mutta sama ilmiö voikin toteutua Saksaa aisoissa pitäneessä USA:ssa kuten alla kerrotaan. Kehitykseen vaikutta myös talouden onneton kehitys.

Helokopterirahaa

John Maynard Keynesin laki sanoo, että markkinat voivat jäädä irrationaaliseksi kauemmin kuin yritykset pystyvät olemaan vakavaraisia.  Suuren taloustieteilijän laki vahvistuu nykyisen kokemuksen valossa. Valuuttana ja hyödykemarkkinoilla ovat suurissa vaikeuksissa.

EKP:n toimesta on nyt kuitenkin saatu erilaisilla toimilla  vältettyä pahimmat murheet. Mutta ikävä kyllä näyttää siltä määrällisellä rahalla työntämisellä pankkien ja yritysten kautta ei kasvua ei edes inflaatiota saada aikaan ja jos kaikki jatkuu tahmeana, niin sitten kysytään uusia keinoja

Tosiasia on, että kansallisten keskuspankkien politiikat eivät onnistu. Epätoivoissaan ne epäilemättä alkavat käyttää helikopterirahaa, mikä tarkoittaa avointa keskuspankkirahoitusta alijäämäisen finanssipolitiikan rahoittamiseksi. On vaikea uskoa tämän onnistumiseen. Odotettavissa on enemmän odottamattomia seurauksia.

Lainaus on John Plenderin  kolumnista on FT:ssä. Samasta aiheesta keskustelivat HY:n Heikkinen ja Holappa  meidän aamutelkkarissa.
Muistan kerran lausuneeni ajattelaemattomasti, kun oululainen Kaleva kysyi Pudasjärven turvevoimalan rahoituksesta:

Parempi olisi lähettää lentokonneella seteleitä kuin hakat niitä maahan.

On sitä osattu meilläkin ja osataan kylvää rahaa tuuleenkin, maassa oleviin roottoreihin.


Demokratian stressitesti


Neville Chamberlain, ei pitänyt Tšekkoslovakiaa  brittiuhrien arvoisena.
Barak Obama ajattelee samalla Syyrian kansan kannalta. Hän huoliensa joukossa ei ole Syyrian vaikutukset Eurooppaan; Pakolaisten tulva on Euroopan ongelma.

Ukraina on Venäjän naapuri. Lähi-itä saa olla oman onnettomuutensa seppä. Tällaisen tyyliin  Amerikassa ajatellaan tänään. Ongelmat ovat miljoonan mailin päässä Trumpista.

Tulevina kuukausina testaan läntistä demokratiaa: Kesäkuussa Britanniassa äänestään EU: sta. Jos Brexit tapahtuu, Eurooppa-hankkeen eteenpäin meno muuttuu pakittamiseksi. Välittääkö Ameriikka?

Silloin tiedämme myös Yhdysvaltain presidentinvaalien taistelu-asetelmat. Todennäköisesti se on entinen ulkoministeri Clinton vastaan herra Trump. Länsimaisen demokratian on syytettynä. Itsevaltiaat  Venäjällä ja Kiinassa seuraavat innokkaasti.

Edward Luce kolumnoi kovilla mutta osuvilla sanoilla. Demokratian puolustajat heräävät yleensä liian myöhään. Siksi on nähtävä malka niin vieraan kuin omassakin silmässä.

Ps. Gideon Rachman näkee Angela Merkelin mahdollisuudet synkästi.

Gideon Rachman epäilee, että Merkelin asema on suuressa vaarassa tällä viikolla siksi, että hänen tekemä diili Turkin kanssa on romahtamassa ja näin Rachman lopettaa:

Miksi EU luottaisi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallitukseen, jonka politiikka ei voi hyväksyä.  Ja miksi turkkilaisten pitäisi uskoa, että EU antaa heille viisumittoman maahanpääsyn ja tasaisempi polun jäsenyyttä kohti kun niin monet EU-maat vastustavat selvästi näitä ajatuksia?

Jos kauppa romahtaa, Ms Merkel hupenevat auktoriteetti kärsii toinen vakavan isku. Hänellä ei ole varaa enemmän.

Suomi on mukana päättämässä, mihin mennään ja mitä tehdään. Nyt pitäisi yrittää edistää ratkaisuja  eikä olla tuppisuuna.
TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!