Maailman kauppasopimukset hyvä vaiko paha

MaailmankaupapsopimuskiistatWOlf20150513.JPG

Maailman kauppa olisi tärkeä pitää monikeskeisenä. WTO:n rinalle ovat nousseet  blokkien väisiset  kauppasopimukset; niillä tavoitellaan kansatuotteen kasvua 0,5-1,0 prosenttia).  Sopimuste avulla tehdään investoinnit helpommiksi ja turvallisemmiksi.
Epäilyjä on monenlaisia ja niistä puhutaan suurin kirjaimin ja asia on tavalliselle tallaajalle etäinen. Se on uskon asia; markkinataloutta epäilevät pelkäävät pahinta ja sitä tukevat toivoat parasta.
Ft:n talousviisas Sir Martin Wolf esittää asiaansaa liittyviä havainnollisia tietoja.

 


Wolf kirjoittaa tasapainoisesti ja lopettaa kolumninsa:


Investointivaltioiden sopimuskiistat koskevat tärkeitä ja hankalia kysymyksiä. Monet valittavat että julkisesti rahoitettujen terveydenhuoltojärjestelmien tai lääkkeiden hinnoittelun valvonta saattaisi vaarantua ja jäädä bisneksen jalkoihin . Neuvottelijat kieltävät tämän hartaasti. Niiden olisi syytä olla oikeassa.

Kaiken kaikkiaan TPP ja TTIP vaikutukset ovat todennäköisesti myönteiset, mutta vaatimattomalla tasolla. Olemassa on riskejä; Sopimukset eivät saisi saa tulla WTO: n syrjäyttäväksi eikä niillä saisi pyrkiä Kiinan kauppapoliittiseen syrjintään. Niillä ei saa käyttää säännösten vesitykseen eikä niillä saa horjuttaa voimassa olevia lakeja. On edettävä varovasti. Liiallisuuksiin pyrkiminen voisi osoittautua haitallisiksi jopa maailmankaupan vapauttamisen esteeksi.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!