Maailma veitsenterällä, toivon kipinöitä Suomessa

MaailamveitsenterC3A4llRavhman20151228.JPG

Pelko tulevaisuudesta ja epäilys jäytää koko maailmaa. Japanin, Venäjän, Brasilian ongelmiin ei helppoja korjauksia tule. Kiina on epävarma monessa suhteessa. Talouskasvua Euroopassa on kivuliasta. Saksakin  muodollisen vahvuutensa säilyttäen on nyt maahanmuuton paineissa, jotka yhdessä euro-ongelmien kanssa ovat lyömässä kiilaa etelän ja pohjoisen sekä uusien ja läntisten maiden väliin.
Jopa USA:ta, jossa työllisyys on viidessä prosentissa ja kasvu erinomaista, haikaillaan Donald Trumpin äärimmäisyyksien perään. Pelkistetysti näin asetelamaa kuvaa FT:n Gideon Rachman asetelmaa ja lopettaa kolumninsa:

Globaali synkkyyden oloissa kansainvälisen poliittisen järjestelmä muistuttaa potilasta, joka on toipumassa vakavasta sairaudesta, joka alkoi 2008 talouskriisistä. Ellei tule uusia ongelmia, elpyminen jatkuu asteittain ja pahin poliittiset oireetkin voivat väistyä. Potilas on haavoittuva, kuitenkin. Uusi vakava shokki, kuten merkittävä terrori-isku tai vakava laskusuhdanne voi tietää todellisia hankaluuksia.


Ääriliikkeet ovat onnistuneet yli odotusten ja maailma säikkyy kaikkia varjoja ja juoksee piruja seinille maalavien sisäänpäin kääntyvien saarnamiesten ja naisten perässä. Liiallinen  sinisilmäisyys ei ole hyvästä, siitäkin on näyttöä, eikä pidä hyväksyä eikä edes vähätellä pahaa. Mutta sen torjumisen oikeista keinoista on kysymys.
Sulkeutumalla aiheutamme itsellemme vaikeuksia ja teemme vaivalloiseksi järkevien ratkaisujen tekemisen. Nyt on ihmisten havahduttava tukemaan tavallista arkipäiväistä POLIITTISTA TYÖTÄ KAIKILLA TASOILLA. Ei ole tepsiviä temppuja eikä taikasanoja. Ei tule onni menestys toisten kustannuksella. Ei se niin ole, että on oltava suvakin ja rasistin välissä jotain muuta. Se on niin, että rasismia ei voi hyväksyä, mutta se ei tarkoita rajaton suvaitsevaisuus olisi viisasta.
Ihmisten on nähtävä vähän vaivaa miettiessään asioita. Politiikassa on oltava valmiutta vuoropuheluun, mutta ei missä tahansa eikä miten tahansa. Suomessa on pieniä toivon kipinöitä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!