Löytyykö perässähiihtäjiä?

Niinistonkirje20121227.JPG

TP Sauli Niinistön ahneuspuheen sisältöä analysoidessani uskoin hänen tarkoittavan kaikki eli muitakin kuin palkansaajia. Nyt hän on MTV:n mukaan (kts. oheinen  kuva kirjekopiosta) tehnyt aloitteen oman palkkionsa laskemiseksi 2006 tasolle eli 160.000 eurosta 120.000 euroon. Tämä on  ryhdikästä ja kunnioitettavaa.
Kokenut poliittinen toimittaja Timo Haapala arvaa, että nousee myrsky populismia. Eikä se olekaan ihan väärä väite. Kyllä tämä kansaa miellyttää, vaikkei Haapala sitä tarkoittanutkaan. Ja Haapala on siinnäkin oikeassa, että pitäisi myös katsella ja suhteuttaa presidentin palkkioita muihin. ansiotuloihin. Pressan palkka  ole yritysjohtajien palkkoihin nähden   korkea ja siksi  oikea johtopäätös olisi, että pitäisi muitakin huipputuloja laskea. Tämä on arvojohtamista omalla esimerkillään, ei abstraktista. Tämän ymmärtävät kaikki.

Asian julkituomisesta ei tule tyylipisteitä.

Esitän kuitenkin pari periaatteellista näkökohtaa:

Ensimmäinen on se, että presidentin palkkio määrätään ennen kauden alkua koko virkakaudeksi. Siinä on taustalla ajatus, että se on sitä eikä siihen kajota, ei minkään instituution toimesta; ei siis presidentin itsensä eikä eduskunnan eikä missään tapauksessa tasavallan hallituksen toimesta.

Toinen on sitten verotus. siinäkin on taustalla presidentin riippumattomuus. Eduskunta ei vois häntä kiristää laatimalla uusia veroja. Se oli aikoinaan Urho Kekkosen vallassa ollessa Veikko Vennamon lempiaihe, kun hän vertasi - en tosin muista mihin, mutta kuitenkin diktatuurimaihin joissa vain oli tämä käytäntö eli verovapaa maan johtajan palkkio oli tapana.

Julkisia tehtäviä ja yksityisiä on vaikea vertailla.

Maailmalla on käytäntö, että julkiset tehtävät on selvästi alipalkattuja, jos verrataan vastuuta ja tehtävien määrää. Mutta se on velvollisuus- ja kohtuullisuusperiaatteen mukaista.
Sijoittajaguru Warren Buffet taisi päivitellä omia alhaisia verojaan. Suomessa ei näitä ääniä ole kuulunut, vaikka aihetta olisi.. Sattumalta ihan hyvä vertaus luvuilla leikkien on se, että Suomessa yrittäjäparsikunta voi ihan rehellisesti tienata saman verran verottomana pääomatuloja kuin, mitä Niinistön alennettu 120.000 palkkio merkitsisi.

Julkisen sektorin palkkojen laskemisella voi olla vaikutusta yksityiselle puolelle. Mutta kokemus kertoo, että vaikutus on lyhytaikainen. Kun silmä vältä, niin vanha aatami astuu kuvaan ja taas rikkaat täyttyvät taskujaan. Häpeä häviää ahneudelle. Sen vuoksi olisi parasta, että tähän Sauli Niinistön aaltoon liitettäisiin verotusmuutoksia, joilla talkoisiin taakankantoon  kutsuttaisiin pääomaveroja maksavat. Ja niinpä  taas kerran pääsen esittämään, että kunnallinen pääomavero olisi oivallinen ja yksinkertainen keino saada pysyvää parannusta julkiseen rahoitukseen ja oikeidenmukaisuutta taakan kantoon.

Ps. lainaan tähän USA:n velkaongelmaa käsitelleen Paul Krugmanin käsityksiä. Hänestä USA:n velkataso, joka 2.5 kertaa Suomen asukaskohtaista velkaa suurempi ei ole ongelma. Tässä lainaus palstalla alemmasta kirjoituksesta USA:n talousjyrkänne ohitettu ihan vaan asian ulottuvuuksien esiin nostamis mielessä:
  •  Kauhistellessamme USA:n ja miksei Euroopankin velkaa olemme väärässä, kun vertaamme julkista velkaa yksityiseen. Paul Krugman väittää, että ne jotka puhuvat eniten velasta ymmärtävät siitä vähiten. Julkinen velka ei ole samanlainen ongelma kuin yksityinen, sillä sitä ei ole tarkoitus maksaa takaisin. USA oli Toisen Maailmansodan jälkeen suuremmissa veloissa kuin nykyisin ja selvisi hienosti. Kun  Keynes ehdotti julkista velkaelvytystä, oli brittien suhteellinen velka korkeampi kuin minkään nykyisen maan velka  Japania lukuun ottamatta.
    Krugman muistuttaa, että velka on hoidettavissa, jos uskalletaan verottaa riittävästi.
  • Eritoten  tähän ajankohtaan hän kuitenkin toteaa ja muistakaamme USA:n työttömyys on kahdeksan (8) prosenttia:
  • Joten kyllä​​, velka ongelma. Mutta juuri nyt, muut asiat merkitsevät enemmän. Tarvitsemme enemmän, ei vähemmän, julkisia menoja päästäksemme  pois  työttömyysloukusta. Ja harhaan johdetut , huonosti asioista perillä oleville velka on  pakkomielle .


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!