Luupäiden aikakausi

USA:n presidentinvaalit ovat osoittamassa, että koulutus on poliittista myrkkyä, jota jotkut ehdokkaat jopa peittelevät. Luupäisyydestä kilpaillaan.

Presidentti Barack Obaman heikkoutena pidetään liiallista harkitsevaisuutta.  Obama osoitti julkisessa puheessaan sanansa myös Kuuban presidentti  Raúl Castrolle, joka istui yleisössä:

”Sinun ei tarvitse pelätä uhkaa Yhdysvalloista, eikä sinun tarvitse pelätä kuubalaisten erilaisia mielipiteitä.”

Voimakkaat ilmaisut ja selvät ratkaisut ovat muodissa. Obaman tahdikas nokkeluus oli monien jenkkien korvissa liirumlaarumia. 

Abraham Lincoln, syvällisimmin harkitsevaisin kaikista Yhdysvaltain presidenteistä, tiesi joskus harkittu johtopäätös on käännettävä yksinkertaista kielelle, jotta se ymmärretään ja hyväksytään. Tällaista arvostettavaa käsittelytaitoa  oli Franklin Rooseveltillä, John Kennedyllä ja Lyndon Johnsonilla.
Ja nyt Yhdysvaltain kohtalon ratkaisee se, että löytyykö tuollaista fiksua politiikka nykyisen mielettömyyden seasta. kirjoittaa otsikolla - Donald Trump is well placed to inherit the great bonehead gambit - Simon Schama

Suomessakin on nostamassa päätään vahvasti pölvästiys-ismi. Siinä sumenevat kapitalismit ja sosialismit, sillä  sitä voi harjoittaa kaikissa ismeissä, ja että sitä pidetään lieventävänä asianhaarana esimerkiksi rasismin harjoittamisessa.

Fiksuja - ehkäpä liian nokkelia, kun eivät julkisuuteen juuri leviä -  on kuultu akateemisista piireistä. Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön palkitsema Bengt Holmström muistuttaa fyysikko  Albert Einsteinin vastauksesta kysymykseen, miten tämä ratkaisisi maailman ongelmat tunnissa.

”59 minuuttia kuluisi sen pohtimiseen, mikä on se todellinen ongelma. Minuutti jäisi ongelman ratkaisemiseen. Suomessa hallitus on käyttänyt tuntinsa aika lailla toisin tavoin.”

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!