Luulo ja tieto , toive ja todellisuus

Jospasaisinvalita20180215.JPG

Pääkirjoitustoimittaja Jaana Savolainen, HS 15.2.2018 lopettaa kolumninsa:

Vai onko toimivampi malli se, että perusterveydenhoidon tuottajat voisivat olla myös pienempiä, lähellä ihmisten koteja ja työpaikkoja ja verkostoitua keskenään siten, että sujuva yhteistyö vaikkapa yleislääkärin ja psykologin välillä onnistuu.
SOTEN valinnanvapauskokeiluun on osallistunut muutaman lääkäriyrittäjän omistama Kiuruveden kunnanlääkärit, jossa tuttu oma lääkäri hoitaa koko perhettä vauvasta vaariin. Lääkäri voi itse päättää, kuinka pitkän vastaanottoajan hän käyttää kunkin potilaan hoitoon.

Jos tulevan sote-uudistuksen valinnanvapauslait antavat mahdollisuuden tällaiseen toimintaan, pikku hiljaa yleislääkärin työ voisi Suomessakin palata alkuperäiseen tarkoitukseensa. Ja potilas voisi jopa itse valita oman lääkärinsä.

Kirjoitin hänelle aamuvarhaisella siksi, että Jaana Savolaista arvostetaan ja luetaan seuraavan sähköpostin:

Hei Jaana

Olet asiaan perehtynyt ja arvelen sinun tietävän, että sote esitetyssä muodossa on lopullinen kuolinisku tällä idealle, soten jälkeen ei nykytiedon mukaan ole yksityislääkärijärjestelmää; on sote-keskuksia yksityisiä tai julkisia. Kelan korvausjärjestelmä poistuu, jos sote-malli toteutuu eikä edes nykyisillä kunnissa kuten Naantalissa hyvin toimiva terveyskeskus saa jatkaa nykyisen tuottajan toimesta. Sellainen kilpailu on kilpailun nimissä estetty.

Tasaisempi jako voi merkitä ainakin julkisella puolella kurjuuden tasaamista eli siellä, missä toimii lopetetaan ja siirretään sinne missä ei.

Olen ollut mukana Paras-hankkeesta alkaen näissä rakennejärjestelyissä, joissa oma SDP mukaan lukien, on liian usein ollut jokin muu kuin terveys – tai / ja sosiaalitoimi keppihevosena, joko kuntaliitos, maakuntahallinto tai yksityistäminen pääroolissa. Palvelujen kehittäminen on apuväline päättäjien muuhun tähtääville laatikkoleikeille.

Ja kaiken lopuksi saadaan maahan kvasidemokraattien maakuntahallitus ja kansalaisten kyllästymien vaaleihin sen kun lisääntyy.

Toivon, että te viisaat, joilla mahdollisuus sanoa niin, että kuuluu, esittäisitte kysymyksen, miksi näin massiivisesti järjestellään peruskysymystä ihmisten lääkärille pääsyä ja apua ongelmiin, joiden paras ratkaisu on hyvä ja kokenet yleislääkäri.

terv. mikko

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!